Vége az esésnek az aranypiacon(?)

Nem kell annyi arany

A befektetési alapok nagy aranykészleteket dobtak piacra tavaly, ami áresést idézett elő, ennek következtében viszont megnőtt a fogyasztói kereslet, és idén megszilárdul a piac.

2014.02.18 17:05MTI

A tőzsdén jegyzett, aranybefektetésekben érdekelt alapok (ETF) 2013-ban 881 tonnával csökkentették fizikai készleteiket, ami az utóbbi 32 év legnagyobb áresését váltotta ki. Az olcsóbb fém iránt azonban megnőtt a magánfogyasztók érdeklődése, a teljes kereslet 15 százalékkal csökkent ugyan, de ezen belül az ékszerek, érmék és a rúdarany iránti kereslet 21 százalékkal 3863 tonnás csúcsra emelkedett - írja a szakmai szervezet jelentése.

Különösen erőteljesen bővült a kínai piac, az ékszerarany iránt 29 százalékkal, az érmék és a rúdarany iránt pedig 38 százalékkal nőtt a kereslet, és a teljes felhasználás elérte az 1066 tonnát. Ezzel Kína Indiát megelőzve a világ legnagyobb aranyfelhasználójává lépett elő, és a WGC szerint a stabilan magas kínai kereslet is hozzájárul a piac stabilizálódásához.

A WGC felhívja a figyelmet, hogy Indiában a rekord magasságú importilleték és az aranybevitelt korlátozó egyéb intézkedések miatt virágzik a csempészet, és a 975 tonnás teljes felhasználáson belül a 150-200 tonnát is elérheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.