Magyarország a középmezőnyben

Nő a zöld közbeszerzések aránya

Budapest a világon az ötödik olyan nagyváros, ahol környezetbarát flottájú taxitársaság .

2014.02.13 17:05MTI

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a 10 százalékot - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A tárca közleménye szerint Jánosi Andrea, az NFM közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fenntartható közbeszerzés aktualitásairól szóló csütörtöki budapesti konferenciáján egyebek mellett arról is beszélt, hogy az új irányelvek miatt fordulóponthoz érkezett a közbeszerzés, a tagállamoknak két évük van arra, hogy az uniós előírásokat saját jogszabályaikba átültessék.

A zöld közbeszerzések 10 százalékos arányával Magyarország a középmezőnybe tartozik Európában, de a kormány azon dolgozik, hogy minél jobb helyet érjen el az ország ebben a rangsorban. Az uniós elvárás a zöld közbeszerzések terén ötven százalék, ez a cél, amelyet a jövőben lépésről lépésre kell elérni - ismertette az NFM.

A konferencián nyolc országból tizennégy, az energiahatékony közbeszerzést népszerűsítő nemzetközi EFFECT projekt megvalósításában közreműködő partner vett részt.

Magyarországon az ajánlattevői oldal felmérése, képzése, a zöld közbeszerzés elősegítésére megfogalmazott operatív terv kidolgozása az MKIK feladata volt. Az ajánlatkérők számára az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség állított össze egy, a zöld beszerzések elterjedését segítő kézikönyvet.

A fórum célja az volt, hogy a magyar és külföldi előadók a projekteredmények és jó gyakorlatok bemutatásával átfogó képet nyújtsanak a fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi helyzetéről - közölte a minisztérium.

A rendezvényen ismertetett Budapest Taxi projekt keretében beszerzett autóknak köszönhetően Budapest lett a világon az ötödik olyan nagyváros, ahol környezetbarát flottájú taxitársaság működik - olvasható a fejlesztési tárca közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.