Uniós támogatással

1,5 milliárdos lakónegyed-felújítás Nyíregyházán

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, több mint másfél milliárd forint értékű lakónegyed-felújítási program keretében korszerűsített általános iskolát adtak át csütörtökön Nyíregyházán.

2014.01.30 10:30MTI

Az érkerti lakónegyedben lévő, mintegy 72 millió forintból felújított, Vécsey Károlynak, az 1848-49-es szabadságharc Aradon kivégzett honvéd vezérőrnagyának nevét viselő iskolát Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere adta át.

A lakónegyed minőségi megújítására év végéig a nyíregyházi önkormányzat 1 milliárd 551 millió forintot fordíthat az év végéig, ehhez 79,72 százalékos arányú, 1 milliárd 236 millió forint uniós pályázati támogatást nyert el.

A program keretében megújítják a város vasútállomásához közeli lakónegyed épületeit, köztereit és fejlesztik a közszolgáltatásokat. A csütörtökön átadott iskola mellett már megtörtént a civilház és a rendőrőrs, valamint két óvoda épületének felújítása, együttesen több mint 155 millió forintból.

Megkezdődött tíz, ipari technológiával épített tízemeletes panelház felújítása, homlokzatának és tetőzetének szigetelése, közösségi helyiségeinek korszerűsítése, valamint a lakónegyed két utcájának térségében a közterületek rendbe tétele.

A zöldterületek rehabilitációs munkálatait is elvégzik, növelik a parkok területét és sétányokat is kialakítanak. Játszótereket szintén korszerűsítenek, sportlétesítményeket újítanak fel, új utak és járdák épülnek. A gépkocsiparkolókat rendbe teszik, és újakat is kialakítanak.

A lakónegyeden keresztülfolyó Ér-patak környezetét ugyancsak rendezik, részben lefedik, és híd is épül rajta. A program tartalmazza közbiztonság-megerősítő és közösségépítő szolgáltatások kialakítását, rendezvények szervezését és támogatását. A lakónegyedben élők foglalkoztatásának javítására pedig képzések és átképzések szervezése szerepel a tervek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.