4 milliárd 251 millió forintnyi van már

Népszerű befektetés az új babakötvény

Az elmúlt másfél hónapban több mint 10 ezer Start-számlát nyitottak a Magyar Államkincstár fiókjaiban, így egyharmaddal nőtt a babakötvény számlák száma, a befizetett pénz megduplázódott.

2014.01.23 17:35MTI

Az új babakötvény december 2-tól jegyezhető, de már most látható, hogy a korábbinál több szülő él a lehetőséggel, másfél hónap alatt, az indulás óta mintegy 2,2 milliárd forintot helyeztek el a számlákon. A családbarát intézkedésnek máris pozitív fogadtatása van - jegyezte meg.

"Az új babakötvény a családi adórendszer, a rezsicsökkentés, a kiskeresetű családok adócsökkentése és a gyed-extra mellett decembertől újabb, jelentős segítséget jelent a gyermeket vállalóknak" - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A Magyar Államkincstár 27 258 Start-értékpapírszámlát kezel országosan, összesen 4 milliárd 251 millió 346 ezer 989 forint értékben.

A befektetés kizárólag a Start-számlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi. Az új babakötvény az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év.

A Start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás.

A szülőknek csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a Start-számlát.A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátották ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. lesz. A 2014. január 31. után született gyermekeknek már 2014-es évjáratú kötvényeket lehet vásárolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.