A profitmarzs nőtt

Gyenge negyedévet zárt a Nokia

Már készülnek a mobiltelefon-üzletág nélküli időkre.

2014.01.23 13:45MTI

Jelentősen visszaesett az árbevétele 2013 utolsó negyedévében a Nokia hálózati berendezéseket gyártó részlegének, amely a finn konszern működésének fő területe marad, miután lezárul az okostelefon-üzletág eladása az amerikai Microsoftnak.

A Nokia csütörtökön közölte: a Nokia Solutions and Networks (NSN) eladásai 3,1 milliárd euróra (940 milliárd forint) apadtak a negyedik negyedévben. Ez 22 százalékos csökkenés éves összehasonlításban, és elmarad a 3,2 milliárd eurós elemzői várakozástól.

A profitmarzs - a nettó nyereség aránya a bevételben - ugyanakkor 11,2 százalékra nőtt a harmadik negyedévi 8,4 százalékról, ami a cég közlése szerint 5 százalék körül lesz a március végén záruló idei első negyedévében.

A 2007 tavaszán létrehozott NSN 2012 óta nyereséges. A vállalat már a világ 150 országában működött közre mobilhálózati infrastruktúra kiépítésében.

Az okostelefon-üzletág - amelynek ez volt az utolsó negyedéve a Nokián belül, a hatósági jóváhagyás után átkerül a Microsofthoz - csaknem 200 millió euró veszteséget termelt, miután 29 százalékkal, 2,6 milliárd euróra csökkentek az eladások.

A konszern így 25 millió eurós veszteséggel zárta 2013 utolsó negyedévét. Az év egészében 615 millió euró volt a veszteség az okostelefon-üzletág miatt, amely 780 millió eurós mínusszal zárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.