Lízingfinanszírozó kötvényekkel

Fiatalítana a Ryanair

Kötvénykibocsátással tervezi flottafiatalítási programját finanszírozni a Ryanair - közölte hétfőn Dublinban az Airline Economics konferencián a vállalat pénzügyi igazgatója, James Dempsey.

2014.01.20 20:49MTI

A Ryanair euróban denominált EETC (Enhanced Equipment Trust Certificates) kötvények kibocsátásával tervez tőkét bevonni flottája fiatalításának finanszírozására.

A Ryanair által igénybe venni tervezett "Equipment Trust Certificates" kötvényeket elsősorban észak-amerikai légitársaságok alkalmazzák repülőgépek lízingjének finanszírozására.

Az ETC-ügylet keretében finanszírozott lízing a légitársaság szempontjából abban különbözik a hagyományos lízingügylettől, hogy a kötvény lejáratakor a lízingelt eszköz, tehát a repülőgép a birtokába kerül. A befektetők számára pedig az biztonságot jelent a légitársaság esetleges fizetésképtelenné válásával szemben, hogy a lízingelt repülőgép az ETC-kötvény futamideje alatt az eszközkezelő birtokában van, így nem vonható be csődeljárás alá.

Az euróban denominált ETC-kötvény nagyon ritka befektetési eszköz, de ezt a finanszírozási megoldást már kezdik alkalmazni nem amerikai légitársaságok is. Szakmai körökből származó értesülések szerint euróban denominált ETC-kötvényeket az európai légitársaságok közül eddig csak az Air France bocsátott ki.

A Ryanair korábban az amerikai Ex-Im Bank által garantált kötvényekkel vont be befektetői tőkét működése finanszírozásába.

Az ír diszkont légitársaság bejelentette egyúttal azt is, hogy a közvetlen tőkepiaci megjelenés értekében hitelminősítői besorolásnak veti magát alá.

A Ryanair tavaly 175-öt rendelt a Boeing B737-800 szériájának aktuális modelljéből, ami listaáron 15,6 milliárd dolláros összegnek felel meg. A tényleges összeg ennél valószínűleg lényegesen alacsonyabb lehet, mivel 2017-ben kerül piacra a B737-es széria következő generációja, a 737 MAX. A tavaly megrendelt gépek első példányai az év vége felé érkeznek meg majd a társasághoz.

A legnagyobb utasforgalmat lebonyolító európai légitársaság, a Ryanair a szállított utasok számát az évtized végéig 50 százalékkal tervezi növelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.