Témák előzetesei

Túlpörgött a kapitalizmus

Negyvennegyedik alkalommal ül össze a héten a svájci Davosban a politikai vezetőket, üzletembereket és jegybankárokat tömörítő Világgazdasági Fórum.

2014.01.20 14:38MTI

Január 22 és 25 között a résztvevők a világgazdaságot fenyegető legnagyobb problémákra keresnek megoldásokat; az előzetes információk szerint fontos téma lesz az országokon belüli vagyoni egyenlőtlenség.

A Világgazdasági Fórum (WEF) a davosi találkozó előtt minden évben jelentést készít a résztvevők számára a legfontosabb globális problémákról. A 2014-es jelentés szerint a vagyoni egyenlőtlenségek, és az ebből fakadó társadalmi elégedetlenség befolyásolhatja leginkább a következő tíz év gazdasági folyamatait.

A 700 szakember véleményére épülő jelentés alapján egy "elveszett generáció" érik felnőtté a 2010-es években. A fiatal felnőtteknek nem lesz munkájuk, és gyakran olyan képesítésük se, amellyel munkát találhatnának. A csalódottságból származó indulatok olyan tömegmegmozduláshoz vezethetnek, mint amelyeket Thaiföldön vagy Brazíliában lehetett látni.

A WEF szerint a modern gazdaságokban a fiatalok egy része drága, de rossz képesítéseket nyújtó főiskolákra és egyetemekre jár, és komoly adósságot halmoz fel, mire befejezi tanulmányait. A fejlődő gazdaságú országokban se jobb a helyzet, ott a fiatalok kétharmada nem tudja kibontakoztatni tehetségét.

"A kapitalizmus nagy támogatója vagyok, de vannak pillanatok, amikor a kapitalizmus képes túlpörögni. Kellenek bizonyos korlátok, akár szabályozói, kormányzati, vagy adóügyiek, amelyek biztosítják hogy elkerüljük a szélsőséges vagyon- és jövedelemelosztást" - mondta David Cole kockázati elemző, aki a WEF jelentésén dolgozott.

A második legnagyobb veszélyforrás az "extrém" időjárási jelenségek. Ilyen például az Egyesült Államokban pár napja tapasztalt szokatlanul fagyos idő. Ezek az események komoly zavart okozhatnak az egyes országok gazdaságaiban.

Harmadik helyen szerepel az évek óta jelenlevő pénzügyi válság. Az elmúlt években csökkent az esély a 2008-as válság legsötétebb napjainak megismétlődésére, de néhány ország pénzügyi helyzete miatt nem zárható ki a krízis újabb elmélyülése.

Az idei találkozó mottója a "Világ újraformálása: következmények a társadalom, a politika, és az üzleti világ számára" lesz. Ez jelentős hangsúlyeltolódás 2013-hoz képest, amikor még a világgazdaság stabilizálása és az eurózóna adósságválságának megoldása volt a legfőbb téma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.