4,9 és 9,5 százalékkal

Nőtt a vendégéjszakák száma novemberben

A külföldiek által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma 4,9 százalékkal, a belföldieké pedig 9,5 százalékkal nőtt tavaly novemberben az előző év novemberéhez viszonyítva, míg a szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 12 százalékkal nőtt.

2014.01.10 09:15MTI

Január-novemberben 8,27 millió vendég 21,5 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,4 százalékkal, az éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt.

Az első tizenegy hónapban a szállodák foglaltsága 50,6 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Novemberben 290 ezer külföldi vendég 733 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 4,6 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma csökkent, addig az osztrák, az orosz, a cseh, az amerikai és a román vendégeké nőtt, az olaszoké nem változott.

A belföldi vendégek 692 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken novemberben, a vendégek száma 8,7 százalékkal 314 ezerre bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A belföldivendég-forgalom - a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével - az összes régióban nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal emelkedett. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,4 százalékos volt, ami 3,0 százalékponttal több az egy évvel korábbinál.

A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 65 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 64 százalékos volt. Novemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 228 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 6745 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Összesen 22 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint volt. A vendéglátásból 5,3 milliárd forint folyt be, 470 millióval több, mint 2012. novemberben.

A euró havi átlagárfolyama 298 forint volt, 15 forinttal magasabb a 2012. novemberi értéknél. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1558 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát.

A belföldi vendégek novemberben 980 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. novemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 1,6 százalékos növekedést jelentett.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - különböző főtevékenységű - vállalkozások a szálláshelyeken novemberben közvetlenül 29 ezer főt foglalkoztattak, ami 6,9 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

2013. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2209 volt, ezen belül 911 szálloda 53 ezer szobával, 850 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 448 volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.