Pedig volt idő alkalmazkodni

Kaotikussá válhat a horvát ingatlanpiac

Ingatlanpiaci káoszhoz vezethet Horvátországban, hogy január elsejétől immár büntetik azokat, akik energiahatékonysági tanúsítvány nélkül kívánják meghirdetni ingatlanjaikat.

2014.01.04 07:30MTI

Anka Mrak Taritas építésügyért és területrendezésért felelős miniszter szerint az ingatlanokkal foglalkozó ügynökségeknek és a polgároknak több mint fél éve volt arra, hogy alkalmazkodjanak az új előírásokhoz.

Az ingatlanhirdetéssel foglalkozó ügynökségek több tízezer ingatlanra vonatkozó hirdetést vontak vissza az új szabályozás miatt.

A legnagyobb probléma, hogy az érdekeltek az utolsó pillanatig halogatták a tanúsítványok beszerzését. A Jutarnji list pénteki számában a miniszter emlékeztet, hogy 2008 óta kötelező az energiahatékonysági tanúsítvány megléte az ingatlanok meghirdetésekor.

A minisztériumban figyelmeztetnek, hogy mindent az EU direktívái szerint végeznek. Az ügynökségek is különbözően ítélik meg az energiahatékonysággal kapcsolatos tanúsítások meglétét.

A lapnak nyilatkozó lakásokat forgalmazó cég vezetője szerint nagyobb ingatlanárat lehet elérni a már említett tanúsítvány birtokában. Más vélemények szerint azonban az embereknek nincs pénze a tanúsítványok beszerzésére ugyanis csak minden tizedig eladásra felkínált ingatlan talál gazdát ma Horvátországban. Ennek következtében még kevesebb ingatlant lehet eladni - idézi a lap a szakembereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.