Darabonként 5 milliárd forintért

Ez is ritka: cseh harci repülőket vesznek az amerikaiak

Huszonnyolc fölösleges katonai repülőgépet ad el Csehország egy amerikai cégnek.

2014.01.02 16:05MTI

Az L-159-es típusú, cseh gyártmányú szubszonikus könnyű harci repülőgépek eladási ára felszereltségtől függően 434 és 516 millió korona (4,7-5,6 milliárd forint) között lesz. A gépek eladásáról szóló szerződést várhatóan januárban vagy februárban írják alá, és az első repülők márciusban indulhatnak az Egyesült Államokba.

A gépek vevője a Draken International cég, amely az amerikai hadseregnek és privát biztonsági cégeknek lízingel repülőgépeket, illetve nyújt különböző, légvédelemmel kapcsolatos tanácsadói és kiképzési szolgáltatásokat.

Az 1999 és 2003 között gyártott repülőgépekből a cseh hadsereg annak idején 72 darabot vásárolt 51 milliárd koronáért, de később kiderült, hogy csak a repülők harmadára van szükség. A felesleges L-159-eseken 2004 óta próbál túladni Csehország, de a korábbi tendereken nem kaptak megfelelő ajánlatot.

A cseh Aero Vodochody cég által gyártott gépek állapotmegőrzése az utóbbi hét évben 260 millió koronába került a cseh haderőnek. A gépeknek az Egyesült Államokba küldése előtti üzemképes állapotba hozását, amely több millió koronába fog kerülni, a gyártó cég végzi el. A prágai kormány nem fizet ezért kompenzációt, de a költségeket valószínűleg az amerikai cég fedezni fogja.

Vlastimil Picek védelmi miniszter azt is elmondta, hogy a gépek eladásából befolyó összegeket a cseh légierő fejlesztésére fogják fordítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.