Olcsó, de kockázatos

Hódít a jenhitel, ami kockázatos - a magyarok ezt képtelenek felmérni

Berobbant a lakáshitelek piacára a jenhitel, s már az első néhány hét tapasztalata bizonyítja: minden várakozást felülmúl a népszerűsége.

2008.01.07 10:33Népszava

A rendkívül olcsó konstrukció azonban hosszú távon veszélyes lehet, hiszen kiugróan nagy a jen árfolyamának ingadozása - írja a Népszava.

Az előrejelzések szerint óriási felfutásra lehet számítani a kezdeti időszakban, mivel az olcsónak tűnő kölcsön sokakat arra késztethet, hogy az újonnan bevezetett hiteltípust válasszák - hívta fel a figyelmet Dietz Gusztávné. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pénzügyi bizottságának elnöke. Hozzátette: a magyar lakosság pénzügyi kultúrája nem eléggé fejlett ahhoz, hogy a devizák árfolyammozgásának kockázatait figyelembe véve döntsön egyik vagy másik hiteltípus mellett. Pedig az óvatosság a legfontosabb az ennyire változékony kurzusú deviza esetében, amelynél a lehető legkisebb összeget és a lehető legrövidebb időszakra érdemes fölvenni, hiszen minél kisebb a futamidő, annál kisebb részét érinti a tőketartozásnak egy krízis.

Legalább ennyire fontos, hogy rendelkezzen tartalékkal az, aki jenben adósodik el - szögezte le a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. Binder István szerint hiába tűnik úgy, hogy a csábító kamatozású konstrukció méregfogát kihúzza a futamidő során lehetővé tett devizanemváltás, ezzel azért óvatosan kell bánni.

Ez esetben ugyanis még a díjmentes módosítás sem jelenti azt, hogy költségek nélkül dönthet másik deviza mellett az ügyfél, ám a gyakorlatban ennek során előbb forintra váltják a hátralévő teljes tartozás összegét, majd azt kalkulálják át svájci frankra vagy euróra. A kétszeres váltás során azonban - a vételi és az eladási árfolyam különbözősége miatt - igencsak magas költség keletkezhet, amit az ügyfélnek kell megfizetnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.