Nem kukoricáznak

Jövőre sem fogunk éhezni

Legalábbis gabonából nem lesz hiány: az EU jól teljesít.

2013.12.19 14:45MTI

Az idei évhez képest jövőre több lágy búzát, kevesebb durumbúzát és árpát, nagyjából ugyanannyi kukoricát takarítanak be az Európai Unióban a Strategie Grains francia gabonapiaci elemzőcég várakozása szerint.

A Strategie Grains 138 millió tonna lágy búza terméssel számol jövőre, ami 2 százalékkal felülmúlja az ideit. A gabonapiaci elemzőcég előrejelzése szerint a lágybúza vetésterülete 4 százalékkal nő jövőre az Európai Unióban, ami ellensúlyozza a várhatóan 1 százalékkal csökkenő átlagos hozamot. A durumbúzatermés 4 százalékos csökkenését a termésátlag romlására vezeti vissza a prognózis.

Az elemzőcég szerint Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában összességében 5,8 millió tonnával nő az ideihez képest a lágybúza várható termésmennyisége, miközben 2,4 millió tonnával csökken Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban és Délkelet-Európában.

A Strategie Grains szerint az EU-szintű árpatermés 54,5 millió tonna lesz, 8 százalékkal kisebb az ideinél, részben mivel mintegy 4 százalékkal csökken a vetésterület és az átlagos hozam is.

A francia elemzőcég szerint jövőre az idei 64,5 millió tonnával gyakorlatilag megegyező mennyiségű, 64,7 millió tonna kukoricát takarítanak be az Európai Unióban. Magyarország mellett Franciaországban, Németországban és Olaszországban nőhet a termés, az idei évihez képest együttesen mintegy 2,4 millió tonnával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.