GKI

1 százalék lehet az idei GDP-növekedés?

Jövőre a kutatóintézet 1,3 százalékos GDP-növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,1 százalékos inflációval számol.

2013.12.11 13:56MTI

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 0,3 százalékról 1 százalékra emelte a 2013. évi GDP-prognózisát, ami még így is alatta marad a 2011. évinek - hozta nyilvánosságra a kutatóintézet szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A 2013. évi inflációs becslését az intézet mérsékelte: az idei évre a korábban jelzett 2,2, helyett 1,8 százalékos inflációt várnak. Az államháztartási hiányt pedig a GDP 2,8 százalékára teszik a szeptemberben prognosztizált 3 százalékhoz közelítő értékkel szemben.

Az GKI az idei belföldi felhasználás alakulását 1,2 százalékos bővülésre módosította az előző prognózisban megjelölt 0,5 százalékról.

Jövőre a kutatóintézet 1,3 százalékos GDP-növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,1 százalékos inflációval számol.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a monetáris politika folyamatosan csökkenti a kamatot, és ez - szerinte - nincs összhangban a hosszabb távra előretekintő inflációval.

Számításuk alapján jövőre kamatemelkedés jön - jelentette ki a GKI elnöke -, az idén még az MNB ugyan leviheti a kamatot, sőt még az sincs kizárva, hogy jövő év elején is mérsékel, ami - a GKI szerint - egyre kockázatosabb.

A bankrendszer számára az igazi gond a devizahitelesek ügyének "lebegtetése", és ha további jelentős terheket hárítanak rájuk, az a jövő évi 1,3 százalékos GDP-előrejelzésüket is negatívan befolyásolhatja - mondta Vértes András.

A GKI elnöke elmondta: továbbra is úgy látják, hogy egy évtized távlatában Magyarország nem zárkózik fel az Európai Unió átlagához, vásárlóerő paritáson mért GDP-ben ugyanott van az ország, mint a 2004-es csatlakozáskor, a régió többségétől pedig leszakadt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.