876,3 millárdos hiány az első 11 hónapban

Az államháztartás 11,3 milliárd forint többlettel zárt novemberben

Az államháztartás központi alrendszere novemberben 11,3 milliárd forint többlettel zárt, így az első tizenegy havi hiány 876,3 milliárd forint volt.

2013.12.09 16:09MTI
MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hangsúlyozza, hogy a központi költségvetés november végi pénzforgalmi adatai megfelelnek a kormány várakozásainak; a mostani és a következő hónapra várt bevételek és kiadások alátámasztják, hogy teljesülni fog idén a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 195,5 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 183,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,9 milliárd forintos deficittel zártak novemberben - olvasható a közleményben.

Az NGM kifejti: a kormány intézkedései nyomán tavaly és idén a bevételi és a kiadási oldalt is jelentősen befolyásoló változások történtek. A bevételi oldalt tekintve néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek bevezetése történt meg.

November végéig 2012-höz képest magasabb összegben alakultak ugyanakkor egyes adóbevételek is, például az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az illetékbevételek.

Emellett november hónapban jelentős összeget tett ki az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek mérlegsoron a frekvenciahasználati jog meghosszabbításáért fizetett összeg is. A kiadási oldalon többletkiadást jelentett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe.

Ennek következtében a központi költségvetés november végi kiadásai magasabb összegben teljesültek, mint tavaly. Ebben az évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények - például kórházak, fogyatékkal élőket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények - kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye.

Emellett meghaladták az előző évi kifizetéseket többek között a vasúti és közúti közlekedési támogatások, lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is - derül ki a jelentésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.