Az Óperenciás tengeren még innen

Van olyan ország, ahol valóban mentik a jelzáloghiteleseket...

Az izlandi kormány hatalmas hitelkönnyítő programról döntött: a lakosságnak csaknem 1 milliárd euróval, vagyis majdnem 300 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkentik az inflációhoz kötött jelzáloghitelek után fizetendő terheit.

2013.12.07 15:53ma.hu

Az izlandi kormány óriási hitelkönnyítő programról döntött: a lakosságnak csaknem 1 milliárd euróval csökkentik az inflációhoz kötött jelzáloghitelek után fizetendő terheit. Ez minden érintett háztartásnak több mint 7 millió forintnak megfelelő megtakarítást jelent. A kormány szerint erre a gazdasági növekedés előmozdítása van szükség - hallható az Euronews felvételén.

"Az intézkedés közvetlen hatása az izlandiak 80 százalékát érinti, de a közvetett előnyeit mindenki érezni fogja" - mondta a kormányfő. Sigmundur David Gunnlaugsson szerint ez növeli a gazdasági bővülést és a vásárlóerőt.

Az inflációhoz kötött hitelek a pénzügyi válság után az izlandi korona drasztikus gyengülésével csaknem 2,5 milliárd euróval növelték a magánszektor hitelterheit.

A kormány azt tervezi, hogy a csaknem egymilliárd euró egyik felét közvetlen hitel leírással, a másikat adómentességgel biztosítja a következő három évben a lakosságnak, azonban az IMF erősen kritizálta a tervet.

Minderre azt követően került sor, hogy Izland elsőként mentette meg devizahiteleseit úgy, hogy illegálisnak monda ki a legfelsőbb bíróság a devizában nyilvántartott hiteleket. Noha, a devizahiteleket ugyan likvidálták, de továbbra is komoly terhet jelentenek a lakosságnak az inflációhoz kötött lakáscélú jelzáloghitelek. Ezen szeretne változtatni a kormány az 1,25 milliárd dollár értékű adósságleírási programmal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.