Szénbányászat

Újra kitárnák a tárnákat

A kormány támogatja a szénkitermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Bányászati Szövetség Szent Borbála-napi országos központi ünnepségén szerdán.

2013.12.04 13:23MTI
Közös lépések

A miniszter szerint a Nemzeti Energiastratégiában és az ásványvagyon gazdálkodási cselekvési tervben a kormány célul tűzte ki, hogy megvizsgálja a hazai mélyművelésű szénbányák megnyitásának lehetőségét. "Ez azt jelenti tehát, hogy a szénkitermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását támogatja a kormány" - fogalmazott. Hozzátette: a minisztérium a Borsod megyei önkormányzattal, és szakmai szervezetekkel együtt a borsodi szénbányászati klaszter létrehozásáról együttműködési megállapodást ír alá szerdán. A megállapodásnak is az a célja, hogy közös lépéseket tegyenek a szénbányák újbóli megnyitásának és fejlesztésének érdekében - mondta. Hangsúlyozta, hogy a kormány határozott célja az ágazat megerősítése, a bányászati dolgozók megbecsülése, a tradíciók megőrzése és továbbvitele.

A szén hasznosításának számos olyan új lehetősége bontakozik ki világszerte, amelyek eleget tesznek az egyre magasabb környezetvédelmi előírásoknak. A magyarországi szénbányászat újraindításához ígéretesnek nevezte az alacsony szén-dioxid kibocsátással járó tiszta szén technológiákon alapuló programot. Kitért arra is, hogy Magyarország energiaellátása jelentős részben importra épül, a földgáz esetében egyoldalú a függés, az importfüggőség csökkentése az ország legjelentősebb energiapolitikai célkitűzése.

Ismertette: megtörtént az első koncessziós pályáztatás a szénhidrogén-bányászat és a geotermikusenergia-felhasználás területén. A szénhidrogén-bányászat esetében négy, a megújuló koncessziók esetében két pályázat érkezett, ezek kiértékelése tart - mondta. Az látható, hogy a befektetői érdeklődés és a résztvevők visszajelzése visszaigazolja azt a szakmai álláspontot, hogy a koncessziós rendszer összhangban áll a nemzetközi iparági gyakorlattal - emelte ki.

Hangsúlyozta: a hazai és az európai uniós energiapolitika hármas célrendszere szerint az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság és versenyképesség figyelembe vételével határozzák meg az ásványvagyon hasznosítást. Kiemelten fontosnak nevezte a felelős állami ásványvagyon gazdálkodás fenntartását, nyilvántartásának fejlesztését. A feladatok közé sorolta az ásványvagyon gazdálkodási stratégia elkészítését, és a stratégiára épülő kormányrendeletek kidolgozását a bányatörvény felhatalmazása alapján. Fontosnak nevezte minden olyan kezdeményezés támogatását, amellyel a hazai gazdaságot erősíteni, és az ipar fejlesztésének lehetőségét növelni lehet.

A kormány alapelve, hogy a hazai erőforrásokra támaszkodva növelje az energiaellátás biztonságát - mondta Németh Lászlóné. Ünnepi beszédében a miniszter méltatta a komoly egészségi kockázatnak kitett bányászok csapatmunkáját, körültekintését, akik a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések betartásával végzik munkájukat.

A tárcavezető az ünnepségen miniszteri kitüntetéseket, Szent Borbála érmeket adott át a legkiválóbb bányászoknak és kohászoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.