Gyógyszeripar

A Bayer felvásárol egy rákellenes szert fejlesztő norvég céget

A német Bayer AG gyógyászati konszern 2,4 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a norvég Algeta biotechnológiai vállalatra.

2013.11.26 10:31MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

A Bayer a kivásárlással teljes jogot szerez a norvég vállalattal 2009 óta közösen fejlesztett Xofigo prosztatarák ellenes szer felett.

Az Algeta keddi közleményét a Bayer szóvivője megerősítette a Reuters hírügynökségnek, de további részletek közlésétől elzárkózott.

Az ajánlati ár egy részvényére vetített 336 koronás (1 norvég korona mintegy 36 forint) árfolyama 27 százalékkal haladja meg az Algeta részvényének hétfői záróárát. A bejelentésre a részvényárfolyam a keddi kereskedés kezdetén közel 350 koronára szökött fel. A mostani részvényárfolyam 125 százalékkal haladja meg a 12 hónappal ezelőttit.

A szer értékesítése az idén kezdődött meg az Egyesült Államokban és ebben a hónapban kapta meg a forgalmazási engedélyt az Európai Unióban. A szer az idei harmadik negyedévben 17 millió dollár (1 dollár mintegy 220 forint) bevételt hozott a vállalatnak, a Thomson Reuters Pharma által elemzők körében végzett felmérés átlaga szerint azonban 2018-ra már 940 millió dollár forgalmat generálhat.

A hírügynökség által megkérdezett szakértők azonban a kínált vételárat a jó bevételi kilátások ellenére is magasnak tartják. "Nem látunk akkora potenciált az Algetában ami indokolná ezt a magas vételárat" - mutatott rá Peter Spengler a DZ Bank elemzője. Persze ha jobban megvizsgáljuk, lehet, hogy fény derül valami "rejtett értékre" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.