Új lendület kell

EBRD-jelentés: stagnál az átalakulási folyamat Kelet-Európában

A gazdasági reformok már a globális pénzügyi válság előtt elakadtak a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség legtöbb gazdaságában, és fennáll az a kockázat, hogy ezek az országok soha nem érik el a fejlett gazdaságok jövedelmi szintjét, ha az átalakulási folyamat nem kap új lendületet.

2013.11.20 12:43MTI

Ez áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a pénzintézet működési területéről szerdán kiadott éves helyzetértékelésben.

A Jelentés az átalakulásról (Transition Report 2013) című elemzés szerint a gazdasági reform azokban a térségi országokban is stagnál a 2000-es évek közepe óta, amelyek még messze járnak a piacgazdasági átalakulás befejezésétől.

Az EBRD hosszú távú előrejelzési modellje azt mutatja, hogy a termelékenység növekedésének jelenlegi üteme mellett a térségben csak a közép-európai és a balti országok érik el a 15 nyugati EU-tagállam átlagos fejenkénti jövedelmi szintjének 60 százalékát a következő húsz évben; az átalakuló régió legtöbb gazdasága még akkor is messze lesz ettől a jövedelmi szinttől - jósolja a szerdai EBRD-jelentés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.