PIGS helyett már csak PGS

Írországnak nem kell több pénzügyi segítség

Írország három év után kikerül az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap mentőernyője alól, és december 15-től pénzügyi értelemben a saját lábára áll.

2013.11.14 16:55MTI

"Elhagyjuk a segélyprogramot úgy, hogy közben nem veszünk igénybe elővigyázatossági hitelkeret" - mondta a kormányfő. Kenny szerint ez egy helyes időpontban meghozott helyes döntés. Az ír pénzügyminisztérium közben kiadott közleménye külön hangsúlyozta, hogy az összes lehetőség hosszas és alapos megfontolása után hozta meg döntését az ír kormány.

Az ír pénzügyminisztérium azzal indokolta a kormány döntését, hogy az országnak kellően nagy devizatartaléka van (nagyjából 20 milliárd euró), a közkiadások mértéke elfogadható szinten van, és történelmileg is alacsony szinten áll az ír államkötvények hozama.

Európában többen azt ajánlották az íreknek, hogy a piacoknak való teljes kiszolgáltatottság helyett vegyenek igénybe egy elővigyázatossági hitelkeretet, de ők ezt végül nem tartották szükségesnek.

Írország volt 2010-ben az euróövezet első tagállama, amely 67,5 milliárd euró hitelt kapott a trojkától miközben további 17,5 milliárd eurót vett fel a nemzetközi hitelpiacról. Egy uniós diplomata "sikertörténetnek" nevezte, ahogy Írország a mentőprogram keretében rendezte pénzügyi és gazdasági helyzetét.

Írország számára elégtétel lehet, hogy ők szorultak először pénzügyi segítségre az eurózónában, de ugyanúgy ők lesznek az elsők is, akik elhagyják a segélyprogramot december 15-én. Görögország, Portugália és Ciprus egyelőre még mindig pénzügyi segítségre szorul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.