Londoni elemzők

Lassan be kell húzni a kéziféket a kamatcsökkentéssel

A 3,00 százalékos alapkamat eléréséig bizonyosan folytatja enyhítési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank, jövőre azonban óvatosabb monetáris alapállást, sőt jó eséllyel valamelyes szigorítást is igényel majd az MNB részéről.

2013.10.23 18:25MTI

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az MNB monetáris politikájának kilátásairól befektetőknek összeállított elemzésükben közölték: az általuk eddig várt 3,25 százalékról 3,00 százalékra módosították az idei év végi MNB-alapkamatra szóló prognózisukat.

A felülvizsgálat egyik fő tényezője az, hogy a ház a legutóbbi amerikai költségvetési fejlemények miatt az eddigi előrejelzéseiben szereplő december helyett most már legkorábban januárra várja az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdetét.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték: továbbra sem zárják ki, hogy az MNB alapkamata akár 2,50 százalékig is csökkenhet - ez a lehetőség a cég korábbi elemzéseiben is szerepelt -, ám a ház megítélése szerint a magyar gazdaság kockázati kondíciói azóta romlottak. A pénzintézet elemzői emiatt most már úgy gondolják, hogy 2014-ben megfelelőbb lenne a semleges alapállás felvétele a monetáris tanács részéről.

Június óta - amikor a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői először felvetették a 2,50 százalékos MNB-kamatmélypont lehetőségét - csökkent a magyar jegybank devizatartaléka, az MNB eközben meredeken megemelte növekedésösztönző célú hitelprogramjának keretét, és az amerikai államadósság-limittel kapcsolatos egyezkedés is nehézkesebbnek bizonyult a vártnál.

A magyar gazdaság alapmutatói javultak ugyan, de a helyi piacon forgó teljes szuverén adósság 38,6 százaléka még mindig külföldi befektetők kezén van, és így a magyar gazdaság finanszírozása "nem immunis" a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának várható visszafogására - fejtegették szerdai elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai.

A ház elemzői mindemellett a magyarországi infláció visszagyorsulását is várják jövőre. Szerdai prognózisuk szerint az egész évre számolt 2014-es átlagos infláció csak 2,2 százalék lesz - vagyis nem éri el a 3 százalékos jegybanki célszintet -, a cég azonban jelenleg azt várja, hogy a tizenkét havi összevetésű inflációs ütem 2014 végére 3,5 százalékig emelkedik.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői hangsúlyozzák, hogy az inflációs kosár keresletérzékeny összetevői esetében már megállt az infláció lassulása.

Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy az MNB 2014 végére 3,50 százalékig visszaemeli alapkamatát.

A londoni elemzői közösségben vegyes a magyar monetáris politika belátható időn belüli szigorítási esélyeinek megítélése, bár egyre több az olyan előrejelzés, amely valószínűsíti a jövő évi MNB-kamatemelést.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai befektetőknek e héten összeállított prognózisukban közölték: értelmezésük szerint a Taylor-szabály különböző - tapasztalati és hipotetikus - módokon specifikált alkalmazásai arra vallanak, hogy az MNB 2015 végéig 1,25-1,50 százalékponttal emelheti vissza alapkamatát a cég által 3,00 százalékon várt mélypontról.

A Taylor-szabály ökonometriai levezetése azt mutatja meg, hogy az inflációs cél és a tényleges infláció, valamint a potenciális és a tényleges gazdasági növekedés ütemei közötti eltérések mértékének függvényében a nominális jegybanki kamat mekkora és milyen irányú módosítása lenne indokolt.

A Goldman Sachs az elemzéshez fűzött grafikus alapeseti prognózisában azt jósolta, hogy az MNB alapkamata 2015-re 4,25 százalékra emelkedik vissza.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy 2014-ben indokolttá válhat a kamatemelés az MNB részéről, elsősorban a magyar gazdaság esetleg "meglepő" ütemű növekedése és a lejáró adóssághányad piaci finanszírozásához szükséges pozitív reálhozam fenntartása miatt.

A cég szakértői szerint az általuk várt monetáris szigorítási ciklus kezdetétől számítva egy- vagy kétéves távlatban 2,00-3,00 százalékpontos MNB-kamatemeléssel lehet számolni.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított legutóbbi régiós elemzésükben ugyanakkor azt valószínűsítették, hogy az infláció az európai felzárkózó gazdaságok mindegyikében a célszintek alatt lesz 2014-ben és 2015 jelentős részében is. Ebben a környezetben "korai" lenne jegybanki kamatemelésről beszélni a térség bármely országában, a régióban legalább a következő egy évben laza marad a monetáris politika - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.