Gazprom

Gazprom: üzembe helyezik a Déli Áramlat tenger alatti szakaszát

A South Stream Transport cég igazgatótanácsa megerősítette szerdai megbeszélésén, hogy a Déli Áramlat fölgázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának első ágát 2015 végéig üzembe helyezik.

2013.10.03 01:30MTI
MTI

A párizsi ülésen, amelyen Alekszej Miller az orosz állami gázcég elnöke is részt vett, az igazgatók elfogadták a beruházás részletes építési tervét és a Déli Áramlat tenger alatti szakaszát építtető és majd működtető South Stream Transport hosszú távú költségvetését.

Az eseményen aláírták a gázszállítási megállapodást is a Gazprom-export és a South Stream Transport között.

Szakértők szerint a 931 kilométer hosszú, Fekete-tenger alatti szakasz első ágához szükséges csövek 1,5-2,25 milliárd dollárba kerülnek. A Déli Áramlat teljes költségét a szárazföldi szakaszokkal együtt 16 milliárd euróra becsülik (mintegy 4800 milliárd forint).

A South Stream Transportban az orosz Gazprom 50, az olasz ENI 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, a francia EDF és a német BASF csoporthoz tartozó Wintershall Holding a részvények 15-15 százalékát birtokolja.

Az Oroszországból Európába, így Magyarországra is szállítandó földgáz eljuttatását szolgáló Déli Áramlat vezeték Fekete-tenger alatti szakaszán négy ágat terveznek lefektetni. Egyenként évente 15,75 milliárd köbméter földgázt tudnak rajtuk keresztül továbbítani, így amikor a tervek szerint 2018-ra teljesen kiépítik a vezetékrendszert, annak összteljesítménye eléri az évi 63 milliárd köbmétert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.