Nincs változás

Ahogy megígérték: a lengyel jegybank szinten tartotta az alapkamatot

A legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a fogyasztói infláció várhatóan a jegybank 2,5 százalékos inflációs célja alatt marad a következő negyedévekben.

2013.10.02 13:30MTI

A piaci várakozásoknak megfelelően 2,5 százalékos szinten tartotta az alapkamatot a lengyel központi bank monetáris bizottsága szerdán.

A kamatdöntés nem volt hatással a zloty árfolyamára és a lengyel kötvényárakra.

A döntés azért nem okozott meglepetést, mert a bank előző ülésének szeptember közepén ismertetett jegyzőkönyvében az szerepelt, hogy Lengyelországban már nem változik az alapkamat az év végéig és minden későbbi kamatmozgás a lengyel gazdaság helyzetétől függ. A dokumentum szerint a jegybank "legalább" az év végéig nem változtat a jelenlegi, 2,5 százalékos kamatszinten.

A központi bank júliusban csökkentette az alapkamatot a jelenleg is érvényes 2,5 százalékos rekordalacsony szintre, amit előzőleg szeptember 4-én erősített meg.

A lengyel hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, az elemzők szerint a harmadik negyedévben szerényen tovább élénkül a gazdaság. Ez azonban nem vezet az infláció felpörgéséhez. A legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a fogyasztói infláció várhatóan a jegybank 2,5 százalékos inflációs célja alatt marad a következő negyedévekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.