Venezuela

Maduro kínai hitelért és tucatnyi üzletért járt Pekingben

Ötmilliárd dolláros kínai hitellel "a zsebében" térhet haza Nicolás Maduro Moros venezuelai elnök, akinek pekingi látogatása idején tucatnyi gazdasági megállapodást írtak alá - jelentette a hétfői China Daily című angol nyelvű napilap.

2013.09.23 10:21MTI
Fotó: MTI

A "szociális fejlesztésekre" fordítható ötmilliárdot az állami Kínai Fejlesztési Bank adja. Maduro, aki "remek hírként" értékelte a bejelentést, úgy fogalmazott, hogy ebből a pénzből lakóházakat, utakat építenek majd, befektetik a mezőgazdaságba, fejlesztik az elektromos hálózatot és az egészségügyet, az összegből a szállítás, a közlekedési ágazat és a bányaipar is részesedik, s tudományos-technikai fejlesztéseket is finanszírozni fognak belőle.

Az aláírt szerződések érintik az energiaipart, az oktatást, a mezőgazdaságot és az építőipart. Az egyiket közülük a nagy venezuelai olajvállalat, a Petroleo de Venezuela SA és a China Petrochemical Corp vezetői írták alá, s a latin-amerikai ország Junin 1 nevű olajmezejének fejlesztését szolgálja 1,4 milliárd dollár értékben. A kitermelés eléri majd napi 200 ezer hordót.

Egy másik dokumentum szerint a kínai Eximbank 390 millió dollár kölcsönnel kíván hozzájárulni a venezuelai állami petrolkémiai vállalat, a Pequiven kikötőépítéséhez.

Kína az idei év első négy hónapjában napi 626 ezer hordó olajat importált Venezuelából, a világ legnagyobb nyersolajtartalékkal rendelkező államából, s ez a mennyiség két éven belül elérheti az egymillió hordót. Kína teljes kőolajimportja tavaly napi szinten elérte a 5,1 millió hordót.

Kína Venezuela második legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú forgalom tavaly elérte a 23 milliárd dollárt, míg 2000-ben mindössze 350 millió volt. Peking már több mint 36 milliárd dollár értékben nyújtott hitelt a latin-amerikai országnak, amelyekért Caracas többnyire olajjal fizet.

"Fő célom ezzel az úttal a stratégiai partnerség megszilárdítása és további megerősítése volt" - jelentette ki Maduro vasárnap a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott találkozóján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.