Megtévesztő hirdetések

MNB: nincs semmiféle kapcsolat a Magyar Éremkibocsátó Intézettel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Pénzverő Zrt. semmilyen formában nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel, amely hirdetései szövegében nem teszi egyértelművé, hogy tevékenysége nem minősül pénzkibocsátásnak, és megjelenési formájában azt a látszatot kelti, hogy a jegybankkal szoros együttműködésben áll.

2013.09.20 15:36MTI

A MÉI törvényes és bejegyzett neve alatt folytatja tevékenységét, és fontosnak tartja a fogalmak következetes használatát - reagált a jegybanki közleményre a társaság. A MÉI is megerősítette: nem áll kapcsolatban az MNB-vel vagy az MP Zrt.-vel.

A társaság a norvég Samlerhuset csoport magyarországi leányvállalata. A kft. rendelkezik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfém Vizsgáló és Hitelesítő Hatóság engedélyével, mely előfeltétele volt a fenti tevékenység megkezdésének és folytatásának.

Hozzáteszik: a cég által forgalmazott külföldi emlékérméket és saját kibocsátású érmeiket híres magyar és külföldi éremművészek tervezik, és neves pénzverdék készítik.

A cégcsoport olyan fontos központi bankok és pénzverdék hivatalos forgalmazója világszerte, mint például a Királyi Pénzverde (Egyesült Királyság), a Kanadai Királyi Pénzverde, az Ausztrál Királyi Pénzverde, a Spanyol Királyi Pénzverde, a Francia Nemzeti Pénzverde, az Osztrák Állami Pénzverde és a Finn Pénzverde.

Az MNB korábban azt közölte, hogy az elmúlt napokban a jegybank tulajdonában álló MP Zrt.-hez lakossági bejelentés érkezett, amely szerint a MÉI Kft. éremértékesítési marketingakciói alkalmasak a vásárlók megtévesztésére, mivel nem hangsúlyozzák azt, hogy nem emlékérmét, hanem érmet kínálnak eladásra.

Az MNB szerint a köztudatban a törvényes fizetőeszköznek minősülő "érme" és az annak nem minősülő "érem" elnevezés általában összemosódik, annak ellenére, hogy eltérő a szerepük.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet, a jegybank azonban nem áll kapcsolatban a társasággal - szögezte le az MNB.

Az MNB emlékeztetett arra: Magyarországon kizárólag a jegybank jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra, ideértve az emlékbankjegyet és emlékérmét is. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét, külső jegyeit, bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki.

Az MNB által meghatározott, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása az MP Zrt. feladata.

A MÉI küldetése, hogy elégedett gyűjtőket teremtsen és széles körben megismertesse a numizmatikát, ennek érdekében fontosnak tartja a fogalmak következetes használatát - hangsúlyozta az éremkibocsátó társaság.

Az "érme" és "érem" kifejezések különböző jelentéssel bíró, egymással fel nem cserélhető fogalmak. A kft. érem-, nem pedig érmekibocsátással foglalkozik, a külföldi emlékérméknek csak forgalmazója, nem kibocsátója - teszik hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.