Külön-külön

Mol-INA-ügy - Milanovic szerint a vállalt kötelezettségeket kell vizsgálni

"A Mollal folytatott megbeszéléseken meg kell vizsgálni, hogy a magyar olajipari cégnek és a horvát kormánynak külön-külön milyen kötelezettségei vannak az INA-val szemben."

2013.09.17 20:18MTI
Zoran Milanovic (Fotó: MTI)

"Le kell ülnünk, és meg kell néznünk, hogy a Molnak stratégiai befektetőként milyen kötelezettségei vannak a részvényesi megállapodásban foglalt infrastruktúrára és a finomítókra vonatkozó befektetései tekintetében, illetve a horvát kormánynak milyen kötelezettségei vannak a gázüzletágra vonatkozóan" - közölte Zoran Milanovic miniszterelnök a horvát kormány és a Mol között várhatóan szerdán kezdődő tárgyalások előtt.

A politikus szerint azt is figyelembe kell venni, hogy ha a Mol-INA-ügyben másodfokon megerősítik a volt miniszterelnök, Ivo Sanader elleni ítéletet, akkor az felveti a szerződés érvényességének kérdését - számolt be a horvát kormányfő szavairól a HINA horvát hírügynökség.

Zoran Milanovic emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt a Mol - az elévülés elkerülése érdekében - több mint kétmilliárd kunás (80 milliárd forintos) gáztartozásról szóló keresetet nyújtott be a gázüzletág átvételéről szóló megállapodásban foglaltak alapján.

"Az a tartozás létezik. Ugyanakkor ezzel egy időben több bírósági eljárás is folyik azon személy ellen, aki aláírta a megállapodást, aki abban az időben a horvát kormányt képviselte, de azóta első fokon bűnösnek találták. Ha ezt az ítéletet másodfokon is megerősítik, akkor a megállapodás érvényessége megkérdőjeleződik" - fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte, nem azért mondja ezeket, hogy bármilyen szempontból is nyomást gyakoroljon a Molra, de ez "komoly szégyenfolt és enyhítő körülmény a tárgyalások során", amit nehéz lenne kikerülni.

Milanovic hozzátette: a horvát fél jóhiszeműen kezdi meg a tárgyalásokat. "Nincsenek horvátok és magyarok, hanem Horvátország van. Országunk, amelynek megvannak a saját érdekei, de ha gazdasági társaságról van szó, akkor létezik gazdasági jog, a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény, különszerződések, amelyek a részvényesek viszonyait szabályozzák, és léteznek üzleti érdekek. Én az INA-t horvát cégnek tartom, egy gazdasági társaságnak, amely ma más lehetne, mint ami, de sajnos nem az" - jelentette ki.

A horvát miniszterelnök szerint kissé szokatlan, hogy az INA igazgatóságának elnöke, Áldott Zoltán is tagja a Mol tárgyalódelegációjának. Emlékeztetett arra, hogy az INA vezetői a részvényesekért felelnek, így az igazgatóság elnöke is, tehát nem csak a Molért, hanem a többi részvényesért, a kisrészvényesekért is.

"Mi távol tartottuk magunkat ettől, a mi tárgyalóküldöttségünkben állami tisztségviselők vannak. A magyar fél ezt máshogy csinálta, mi ezt elfogadjuk, de meg kellett említenem" - hangsúlyozta a kormányfő. A HINA szerint a részvényesi szerződés módosításairól szóló megbeszélések szerdán, szeptember 18-án kezdődnek.

A horvát felet Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter, valamint a horvát állami vagyonkezelő iroda vezetője, Mladen Pejnovic alkotja. A Molt a tárgyalásokon az igazgatótanács alelnöke, Csányi Sándor, illetve Áldott Zoltán képviseli. Kedden délután Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter Zágrábban újságíróknak azt mondta: nem a sajtón keresztül akar a Mollal tárgyalni.

Szerinte a magyar olajipari cég és a horvát INA olajipari vállalat közti részvényesi szerződésének módosításáról a tárgyalóasztalnál kell beszélgetni, nem a médián keresztül kell üzengetni egymásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.