Sinopec

Továbbra is olajos a legnagyobb vállalat Kínában

Bevétele alapján az idén is a legnagyobb állami tulajdonban lévő cég, az olajipari óriás Sinopec vezeti a kínai vállalatok ötszázas listáját, amelynek legnagyobbjai közt az olajipari cégek mellett a bankszektor szereplői dominálnak.

2013.09.02 11:27MTI

A legnagyobb kínai vállalatok évente összeállított, 2013-as rangsorát a hétvégén mutatta be a Kínai Vállalatok Szövetsége és a Kínai Vállalatvezetők Szövetsége. A kínai nagyokat éves bevételük alapján rangsoroló listát kilencedik éve a Sinopec vezeti, amely a statisztikák szerint 2012 során 2,83 ezer milliárd jüant (105 ezer milliárd forint) könyvelhetett el. Ettől nem sokkal maradtak el a nemzeti olajtársaság, a CNPC bevételei, az ezüstérmes összesen 2,68 ezer milliárd jüant (99 ezer milliárd forint) bevételt ért el tavaly.

A lista első tíz helyét kivétel nélkül állami tulajdonban lévő cégek foglalják el, így azon a négy legnagyobb kínai bank - a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Kínai Építési Bank, a Kínai Mezőgazdasági Bank és a Bank of China -, a nemzeti energiatársaság, az állami építőipari társaság, a China Mobile telefontársaság, valamint a harmadik számú olajcég, a CNOOC található meg.

Az ötszázas lista végét a Tiencsin Textil Csoport zárja, 19,87 milliárd jüanos (735 milliárd forint) tavalyi bevételével.

A rangsor szerint a legnagyobb ötszáz kínai cég 62 százaléka van többségi állami tulajdonban, ezek a teljes lista bevételének 82 százalékát adják, míg a sorba összesen 190 magáncég került be. A listázott cégek összbevétele meghaladta az 50 ezer milliárd jüant (1850 ezer milliárd forint), amely 11,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A statisztikák ugyanakkor arra is rámutatnak: a vállalatok bevételének növekedése jelentős mértékben lelassult: 2011 és 2012 között még 23,6 százalékkal tudott bővülni. A lassulásért elsősorban a gazdaság általános lassulása okolható - véli a jelentés. A felmérés azt is kiemeli: a cégek közel fele, 216 vállalat számolt be profitjának csökkenéséről 2012 során, míg 43 közülük veszteséges volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.