Jól megy a kutatófúrás

Sokat ígérnek a lengyelországi palagázmezők

Reménykeltő hozamot ígérnek a lengyelországi palagázmezők.

2013.08.28 10:47MTI

A Lane Energy Poland, a ConocoPhillips leányvállalata napi 8 ezer köbméter, Európában eddig még nem tapasztalt magas palagázhozamot ért el az észak-lengyelországi Lebork közelében végzett kutató fúráson. A Lane Energy júliusban kezdte meg a feltételezett palagázmező feltárását.

A napi 8 ezer köbméteres hozam még nem tekinthető kereskedelmileg kitermelhető mennyiségnek, de a legmagasabb érték amit palagázmezőn kutatófúrással eddig Európában el tudtak érni.

"Ez olajgeológiai szempontból nagyon jó hír Lengyelországnak és Európában egyaránt" - mondta Piotr Wozniak környezetvédelmi miniszterhelyettes, lengyel főgeológus, hozzátéve, hogy a bíztató eredmény más energiaipari vállalatokat is palagáz-kutatási tevékenységük fokozására ösztönözheti.

A PAP hírügynökség a Lane Energy Poland és a ConocoPhillips vállalatokat nem tudta elérni a Rzeczpospolita hírének kommentálására. A PKN Orlen olajipari vállalat is várhatóan hamarosan közzéteszi a kelet-lengyelországi Syczyn térségében végzett kutató fúrásának eredményét, ami Piotr Wozniak szerint az ország egyik legígéretesebb mezőjének tűnik.

Lengyelország eddig több mint száz palagáz-kutatási engedélyt adott ki bel- és külföldi cégeknek, amelyek már 48 kutatófúrást hajtottak végre. Számos külföldi vállalat azonban, például az Exxon Mobil, a Marathon Oil és a Talisman Energya kereskedelmi kitermelés megkezdésének bürokratikus akadályaira hivatkozva kivonult az országból.

Lengyelország 768 milliárd köbméterre becsüli kitermelhető palagáz készleteit. Az ország évi 15 milliárd köbméter gázt importál Oroszországból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.