Szír hatás

A szíriai események miatt gyengült a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,78 pontos, 1,97 százalékos csökkenéssel, 17 884,19 ponton zárt kedden.

2013.08.27 17:59MTI
A Budapesti Értéktőzsde épülete az Andrássy úton

A részvénypiac forgalma 6,6 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője elmondta, hogy a szíriai helyzet eszkalálódása miatt estek kedden a nyugat-európai tőzsdék, és ezzel párhuzamosan gyengült a BUX is. Hozzáfűzte, hogy a tengerentúli piacokra még nem "rakódott rá" annyira ez a pesszimizmus, ugyanakkor a főbb indexek csökkentek.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter keddi nyilatkozata szerint az amerikai hadsereg készen áll arra, hogy katonai akciót hajtson végre Szíria ellen, ha Barack Obama amerikai elnök kiadja rá a parancsot az augusztus 21-i feltételezett vegyifegyver-támadás miatt.

A szakértő kifejtette, hogy a BÉT-en rendkívül alacsony volt a forgalom napközben. Abban, hogy az OTP árfolyama több mint 3 százalékkal esett kedden, a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos bankszövetségi nyilatkozat is közrejátszhatott, bár szerte Európában gyengén teljesítettek a bankpapírok - jelezte Sőre Balázs.

A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. A szövetség elnöke szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztőrészleteit, a több évre több százmilliárdos teher nagyobb részét a bankok állják.

A Mol 270 forinttal, 1,67 százalékkal 15 850 forintra csökkent, 427,3 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 134 forinttal, 3,10 százalékkal 4190 forintra esett, forgalmuk 5,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,32 százalékkal 310 forintra gyengült, forgalma 171,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 64 forinttal, 1,76 százalékkal 3576 forintra csökkent, a részvények forgalma 683,2 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 189,0 millió forintos forgalom mellett 470 forinttal, 2,21 százalékkal 20 815 forintra csökkent.

A BUMIX 1005,14 ponton zárt kedden, ez 10,15 pontos, 1,00 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.