BUXóban a tőzsde

Rossz nemzetközi hangulatban esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309,60 pontos, 1,66 százalékos csökkenéssel, 18 322,71 ponton zárt csütörtökön.

2013.08.15 17:57MTI

A részvénypiac forgalma 8,5 milliárd forint volt, a vezető részvények az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Alapvetően rossz volt a nemzetközi piacok hangulata csütörtökön, ehhez igazodott a hazai tőzsde is - mondta el Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője. Hozzátette, hogy az esés az amerikai piacok nyitása után erősödött föl. Az amerikai gazdaságról délután közölt kedvező adatok negatív piaci reakciót váltottak ki, ugyanis azokból a befektetők ismét arra következtettek, hogy a Fed hamarosan szűkíti mennyiségi enyhítési programját.

A kereskedő szerint a magyar részvényeket emellett két fontos hír befolyásolta. Az egyik, hogy lezajlott az MSCI feltörekvő piaci index felülvizsgálata, és a várakozásokkal ellentétben nem került vissza az indexbe a Richter, ami némi csalódást okozott, viszont benne maradt a Magyar Telekom.

Az üzletkötő a másik fontos hírként az OTP gyorsjelentését említette. Kifejtette: a bank ugyan a vártnál jobb gazdálkodási adatokat közölt a második negyedévről, azonban a számok mögött kedvezőtlen folyamatok húzódnak meg. Véleménye szerint ennek, valamint a részvény korábbi erősödését követő profitrealizálásnak tudható be a bankpapír csütörtöki esése.

A Mol árfolyama 250 forinttal, 1,54 százalékkal 15 950 forintra csökkent, 770,7 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 171 forinttal, 3,80 százalékkal 4327 forintra esett, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,93 százalékkal 321 forintra gyengült, forgalma 135,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,13 százalékkal 3725 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,0 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 226,1 millió forintos forgalom mellett 145 forinttal, 0,70 százalékkal 20 945 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1012,51 ponton zárt csütörtökön, ez 9,81 pontos, 0,98 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.