Tőzsde

Vegyesen zártak a nyugat-európai indexek

Jócskán vesztettek a nyitáskor elért nyereségeikből pénteken a vezető európai tőzsdeindexek.

2013.06.14 17:53MTI

A londoni FTSE 100 0,06 százalékos, a párizsi CAC 40 0,19 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,44 százalékos erősödést jelzett záráskor. A kevésbé fontos piacok közül a milánói FTSE Mib index 0,22 százalékkal emelkedett, a madridi IBEX gyakorlatilag semmit nem változott.
 
A piacoknak nyitáskor lendületet adott az amerikai és az ázsiai tőzsdék előző napi jó szereplése, és az erősödést kezdetben a kedvezőtlen makroadatok, az euróövezeti infláció felgyorsulása, a foglalkoztatottság csökkenése sem törték meg. Délután azonban már mérsékelte a jó hangulatot, hogy az Egyesült Államokból ezúttal a vártnál rosszabb adatok érkeztek. 

A Thomson Reuters és a Michigani Egyetem közös indexe azt jelezte, hogy a májusi markáns javulás után júniusban romlott fogyasztói hangulat, az ipari termelés stagnált májusban, a termelői árindex pedig erőteljesen emelkedett. Noha a gyenge adatokból inkább az ellenkezőjére lehetne következtetni, most mégis előtérbe kerültek a félelmek, hogy a mérvadó jegybankok elapasztják az olcsó pénz áradatát. A piacokon törékeny a hangulat, és kereskedők szerint a Fed monetáris politikai döntéshozó testületének jövő heti üléséig kellemetlenül széles sávban fognak ingadozni az árfolyamok.
 
A forgalom annyira szerény, hogy kisebb kötések is szélsőséges árfolyamkilengéseket okozhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.