Ma járt le a határidő

Senkit nem érdekelt - ismét elhalasztották a román posta-privatizációt

Újból elhalasztották a román posta privatizációját, miután a keddi határidőig egyetlen befektető sem mutatott érdeklődést a román állami vállalat részvényeinek felvásárlása iránt.

2013.05.28 13:06MTI

A privatizációs dokumentáció megvásárlására meghatározott határidő már másodszor  járt le úgy, hogy senki nem érdeklődött az adósságokkal küszködő és veszteségesen működő román állami vállalat 51 százalékos részvénycsomagjáért. A román kormány várhatóan kedden dönt arról, hogy miként teszi vonzóbbá a privatizációs kiírást. 

Ion Smeeianu vezérigazgató szerint a vállalat adósságai azok, amelyek miatt a befektetők ódzkodnak ajánlatot tenni, hiszen a múlt héten a román adóhivatal ellenőrzése nyomán újabb 107 millió lej adósságra derült fény, amit a Mediafax hírügynökség értesülése szerint 2003 és 2012 között halmozott fel a vállalat.
 
Így a postának összesen 240 lej adóssága van az állam felé. Az állami vállalat ugyanakkor kollektív leépítést is tervez, a vezérigazgató szerint várhatóan 4400 személyt bocsátanak el, akiknek 3 és 30 havi bér közötti összegnek megfelelő végkielégítés jár a munkaviszonyuk időtartama függvényében. 

A román postások az elmúlt hetekben többször is tüntettek, ugyanis a vállalat vezetősége egy felmérést végzett, amelynek célja megállapítani, minden postahivatalban hányan és mennyit dolgoznak.
 
A vállalat vezetősége ugyanis normacsökkentést és ennek megfelelő bércsökkentést is végre akar hajtani a dolgozók körében a kiadások mérséklése érdekében, ami ellen tiltakoznak a szakszervezetek. A román posta 75 százalékos részvénycsomagját a távközlési minisztérium birtokolja, 25 százalékot a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok volt tulajdonosainak kárpótlására létrehozott Proprietatea befektetési alap birtokol. A román posta 32 ezer embert foglalkoztat és 7100 fiókkal rendelkezik országszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.