Nyolc településen

Ivóvízminőség-javító program kezdődik a beregi térségben

Ivóvízminőség-javító program kezdődik a beregi térség nyolc településén, a csaknem 433 millió forint értékű beruházás alapkövét Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár helyezte el pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

2013.04.26 16:10MTI

A projekt - amelyet az Európai Unió és a magyar állam a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül száz százalékban támogat - Tiszaszalka, Tiszavid, Tiszaadony, Vásárosnamény-Gergelyiugornya, Jánd, Nyírmada, Pusztadobos, valamint Dombrád települést érinti. 

A program révén az öt vízmű ellátási körzetébe tartozó nyolc település közel 23 ezer lakosa 2013 decemberében juthat az európai elvárásoknak is megfelelő minőségű ivóvízhez. Czomba Sándor az alapkőletétel után, sajtótájékoztatón elmondta: a beregi térségben fontos beruházások történtek, az új Tisza-híd építése mellett megerősítették a Tisza védvonalait, az árapasztó tározó építése pedig hamarosan megkezdődhet. Ez a projekt az itt élő embereket segíti, de kihatása lesz a beregi térség más településére is - tette hozzá. 

Czomba Sándor hangsúlyozta, a fejlesztések lehetőségeit a következő, 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban is szeretnék megadni ennek az országrésznek. A források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre és gazdaságélénkítésre fog hasznosulni a korábbi 15 százalékához képest, ami rendkívül fontos üzenet - rögzítette az államtitkár.
 
Számos olyan fejlesztési lehetőség nyílik meg, amely az országon belüli társadalmi és gazdasági különbségeket igyekszik majd csökkenteni - közölte az államtitkár, aki a térség országgyűlési képviselője is. Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a tájékoztatón elmondta: az elmúlt években a már elkezdődött vagy folyamatban lévő árvízi és belvízi fejlesztésekre 55 milliárd forint, a vízi közműves fejlesztésekre pedig több mint 80 milliárd forintot fordítanak. 

Az ivóvízminőség-javító program keretein belül több mint öt és fél kilométer hosszú távvezetéket építenek, illetve újítanak fel, a technológiai fejlesztés során pedig megújul az érintett vízműtelepek infrastruktúrája is. A kivitelezési munkálatokat a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Aqua-Trade Consulting Kft. konzorciuma végzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.