Tőzsde

A japán jegybank bejelentésére markáns pluszban zárt Tokió

Markáns erősödéssel zárták a csütörtöki kereskedést a legfontosabb tokiói részvényindexek, miután a japán jegybank jelentős gazdaságösztönző programot hirdetett meg.

2013.04.04 09:17MTI

A 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 2,2 százalékos napi erősödéssel 12 634,54 ponton zárt. Az átfogóbb Topix 2,7 százalékkal 1037,76 pontra nőtt.
   
A japán jegybank bejelentette: többek között hosszabb, akár 40 éves lejáratú államkötvények, valamint kockázatosabb vállalati papírok felvásárlásával kívánja biztosítani a 2 százalékos inflációs cél elérését. Emellett a jegybank az irányadó kamatláb szintje helyett a monetáris bázis bővítését jelölte meg fő céljaként, ami elemzők szerint radikális változást jelent a jegybank politikájában.
   
A nap nyertesei a banki és ingatlanpiaci részvények voltak: a Mitsubishi UFJ Financial árfolyama 2,6 százalékkal, a Mitsui Financial árfolyama 3,0 százalékkal nőtt.
   
"A piac üdvözölte a jegybank lépését, (...) amely olyan szervezet benyomását keltette, ami jól kommunikál a piaccal" - értékelt Szakuma Jaszuó, a Bayview eszközkezelő elemzője.
   
Koreában ugyanakkor a külpolitikai feszültségek hatására estek a részvények. A Kospi 1,2 százalékos napi csökkenéssel 1959,45 ponton zárt. A legnagyobb vesztesek az autóipari részvények voltak: a Hyundai Motor 5,1 százalékkal, míg a Kia Motor 3,3 százalékkal esett, miután a vállalatok meghibásodás miatt autókat kényszerültek visszahívni.
   
A kínai kontinentális piacon és Hongkongban is nemzeti ünnepnap miatt zárva tartottak csütörtökön a piacok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.