Hullanak a fejek a MÁV-nál?

Kákosy kezdeményezte a MÁV-START igazgatósági tagjainak felmentését

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter kezdeményezte a MÁV-START Zrt. igazgatósági tagjainak felmentését, a felügyelő bizottság megújítását és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását - közölte a közlekedési tárca csütörtökön.

2008.01.03 16:35MTI

 Kákosy Csaba közlekedési miniszter az MTI-nek azt nyilatkozta: azért tette meg ezt a lépést, mert "az év első munkanapján kis híján összeomlott a fővárosi elővárosi közlekedés".

A miniszter elmondta: nem az okoz problémát, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően adott esetben kevesebb vonat jár, hanem az, hogy a vasúttársaság nem kezelte megfelelően a kialakult helyzetet. Sem a pályaudvarokon várakozó utasokat, sem a nagyközönséget nem tájékoztatták megfelelően - tette hozzá a miniszter.

"Én egy szemléletet kérek számon" - jegyezte meg Kákosy Csaba.

A gazdasági tárca közleménye szerint a "miniszter döntését azután hozta meg, hogy meghallgatta a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. vezetőinek beszámolóját a 2008. január 2. napját érintő utasforgalmi intézkedésekről". "Kákosy Csaba a megbeszélésen elmondta, hogy határozott és azonnali lépeseket vár a vasúttársaságok vezetőitől annak érdekében, hogy az utasok tájékoztatása a jelenleginél magasabb színvonalú legyen" - áll a közleményben.

Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a miniszternek arról számoltak be, hogy a forgalmi irányítók és a csomóponti főnökök jogiakkal élve január 1-jén a havazás miatt és a meteorológiai intézet előrejelzése alapján úgy döntöttek, hogy január 2-án nem tudnak teljes üzemben működni, mert fűtési problémák és a készenléti munkatársak létszáma miatt nem lehet tisztán tartani váltókat. A váltók problémája torlódást és késeseket okozhat a vasúti közlekedésben.

Ezt megelőzdendő, akkor helyes döntés született, de később kiderült, hogy nem lesz akkora havazás, mint amekkorát előre jeleztek. Addigra az utasítások kiadása megtörtént, és vasúttechnológiai szempontból már nem lehetett visszahívni az embereket, illetve forgalomba állítani a tárolóhelyről ki nem hozott vonatokat - mondta a vezérigazgató.

A MÁV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a kialakult helyzetet kommunikációs probléma is kísérte. A MÁV saját hatáskörben vizsgálja, hogy a külső és belső kommunikáció hol csúszott félre, az utasok tájékoztatása miért nem történt meg. Az eddigi információk szerint a vasúti belső utasításokat sem adták ki, mert a jegykiadók, a jegykezelők sem tudták megmondani az utasoknak, mikor járnak a vonatok. A vezérigazgató szerint ebből látszik, hogy a MÁV-START belső utasítási rendszere nem működött.

Heinczinger István elmondta: a miniszter arra kérte a MÁV menedzsmentjét, hogy hívják vissza a MÁV-START igazgatóságát, felügyelőbizottságát, és záros határidőn belül jelöljék ki az új tagokat, akik alkalmasak a változó és utasbarát, szolgáltató vasútpolitika megvalósítására. Megvizsgálják, hogy kik azok a piaci szereplők, szakemberek, akik a vasúti közlekedés irányítására, ellenőrzésére képesek.

Heinczinger István hangsúlyozta: a MÁV-START igazgatóságát és felügyelőbizottságát az új tagok kinevezésével egyidőben mentik fel. Nem született döntés arról, hogy bárki munkaviszonyát megszüntetnék - tette hozzá.

A MÁV korábbi közölése szerint a havazásra tekintettel a Budapest-Piliscsaba, a Budapest-Martonvásár, a Százhalombatta-Budapest, a Budapest-Vác, a Budapest-Vácrátót-Vác, a Gödöllö-Budapest, a Budapest-Mende, illetve Sülysáp-Budapest, valamint a Monor-Budapest vonalakon a rövidtávú úgynevezett elővárosi vonatok szerdán nem indultak el. Erről azonban kedden és szerdán több eltérő tájékoztatás volt.

A MÁV-START Zrt. csütörtök délután bejelentette: egyedi elbírálás alapján - azon utasainak, akik a fenti napon más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt vettek igénybe a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegy árát visszatéríti. Ezenfelül a bérlettel rendelkező más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt igénybevevő utasok részére a vasúttársaság költségtérítést biztosít.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerdán arra kérte Kákosy Csabát, hogy "tegyen rendet az államvasútnál és nevezze meg a felelősöket", amiért szerdán nem közlekedtek a budapesti elővárosi vonatok.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán azt közölte az MTI-vel: a Fidesz azonnali vizsgálatot követel a kormánytól a vasúti közlekedésben szerdán okozott káosz miatt. "A vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy kinek az utasítására és kinek a jóváhagyásával törölték előzetes figyelmeztetés nélkül, megmagyarázhatatlan módon a menetrendben szereplő vonatjáratokat, és erről miért nem tájékoztatták megfelelően az utasokat" - áll Szijjártó Péter közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.