Kímélet

Mikrochipet kapnak a lovak

Mikrochippel kell megjelölni a lovakat, öszvéreket, szamarakat a lófélék egyedi azonosításával, nyilvántartásával és nyomon követésével kapcsolatos kormányrendelet alapján.

2013.03.28 18:31Havariapress

A lófélék - ló, szamár, öszvér - egyedi azonosításával, nyilvántartásával és nyomon követésével kapcsolatos rendelet az eddig alkalmazott alternatív jelölési módok mellett - bélyegzés, sütés - a lófélék többsége esetében bevezeti az elsődlegesen elektronikus azonosítóval történő jelölést.

A tarkószalagba beültetett mikrochippel lehetővé válik a lovak kíméletes, állatvédelmi szempontból aggálymentes jelölése. A magyar lótenyésztési hagyományokra tekintettel azonban a törzskönyvezett lófélék esetében az alternatív jelölési módszerek kizárólagos jelölésként továbbra is alkalmazhatók. Az általános és egységes azonosítási rendszer kiépítése érdekében a ló tulajdonosa köteles az állat jelölését elvégeztetni annak hat hónapos koráig, vagy az elválasztásáig.

A beültetett mikrochippel a ló jelölését és azonosítását igazoló lóútlevelet is kap a tulajdonos. A törzskönyvezett lófélék lóútlevelét a törzskönyvet vezető tenyésztő szervezet, míg a nem törzskönyvezett lófélék lóútlevelét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adja ki. A hatósági bizonyítvány egész életre szólóan kíséri a lovat, és annak elhullása esetén azt vissza kell juttatni a lóútlevelet kibocsátó szervnek.

A jelölést a szolgáltató állatorvos vagy az állatorvosi asszisztens, az alternatív jelölést a lóútlevelet kibocsátó szervezet más megbízottja is végezheti. A mikrochippel jelölt állatok elhullását, a tulajdonosváltozást, az okmány elvesztését, az új tartási helyet kötelezően be kell jelenteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.