A ponty a meghatározó

138 tonna halat telepítettek a zalai vizekbe - 175 tonnát fogtak ki

Mintegy 138 tonna halat telepítettek Zala megye halászati vízeibe az elmúlt évben, a horgász- és halászzsákmány pedig több volt, mint 175 tonna.

2013.03.28 14:56MTI

A haltelepítés meghatározó része a horgászok által kedvelt ponty volt. Ebből a halfajból 106 tonnát, keszegből pedig 22 tonnát telepítettek. A ragadozók közül 5 tonna süllőt, 3,5 tonna csukát, a ritkábbnak számító halfajok közül pedig 384 kilogramm compót helyeztek a vizekbe. A Zala folyó halállományát 220 kilogramm őshonos sebes pisztránggal is bővítették - jelezte Márton Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati felügyelője.

Beszélt arról is, hogy tavaly az aszály és az ebből adódó vízhiány nehezítette a haltelepítést. Jelentősen csökkent a tavak és a vízfolyások vízszínje, ezért a halászatra jogosultak több esetben kérelmezték a haltelepítési tervük módosítását. Idén viszont már több visszajelzés is érkezett, hogy normalizálódott a vízszint, így 2013-ban valószínűleg több hal kerül majd a zalai vizekbe, mint az elmúlt évben.

A fogási naplók összesítése szerint a legnagyobb zsákmányt a ponty jelentette; az elmúlt évben a zalai vizekből 87 tonna pontyot fogtak ki, míg csukából 3,6 tonnát, süllőből 4 tonnát, harcsából pedig 3,2 tonnát.

Zala megyében 59 halászati vízterület található, amelynek többsége állóvíz; bányatavak, víztározók és holtágak. A megye közigazgatási területéhez tartozik a kiváló horgászati lehetőséget kínáló Keszthelyi-öböl is. A vízfolyásokban az őshonos halak, a Murában például a kecsege, a Zalában az áramláskedvelő sebes pisztráng, a Kerkában pedig a menyhal jelent a horgászoknak különleges zsákmányt és horgászélményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.