Világgazdaság

Ciprusi mentőcsomag: Az EKB csak hétfőig biztosít likviditást

Az Európai Központi Bank (EKB) nyílt nyomást gyakorolt csütörtökön azzal a bejelentésével, hogy ha a következő napokban nem születik megoldás a ciprusi bankválságra, akkor hétfőtől nem biztosít rendkívüli pénzforrásokat a ciprusi bankoknak.

2013.03.21 12:36MTI

Az EKB csütörtöki közlése szerint a kormányzótanács arról döntött, hogy március 25-ike után csak akkor biztosítja a likviditást, ha létrejön egy, az EU és az IMF által támogatott program, amely biztosítja a bankrendszer fizetőképességét.

A nicosiai parlament kedden elvetette, hogy a 10 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag megadásához feltételéül szabott 5,8 milliárd dolláros plusz önrészt elsősorban a betétek megadóztatásával teremtse elő Ciprus. Ezután egyre több találgatás jelent meg, hogy a ciprusi kormány alternatív javaslatot készít elő.

Az úgynevezett B-terv állítólag előirányozza a 100 ezer eurót meghaladó betétek megadóztatását, a nyugdíjpénztári eszközök átalakítását államkötvényekké, és csütörtökön napvilágot látott információk szerint a szigetország második legnagyobb bankja, a Laiki Bank felszámolását. Ezek az intézkedések 4,2 milliárd euró bevételhez juttatnák a ciprusi költségvetést.

A kormány ezt az új elképzelést csütörtökön terjeszti a parlament elé.

A Laiki Bank bankjegykiadó automatái csütörtök reggel óta nem adnak ki pénzt, a gépek előtt óriási sorok kígyóznak.

Cipruson a betétállomány mintegy 70 milliárd euró, míg az ország hazai összterméke (GDP) 18 milliárd euró. A ciprusi pénzügyi válság nagyban a görög adósságálságra vezethető vissza, miután a ciprusi bankok jelentős mennyiségű görög állampapírt birtokoltak, amelyek egy részét tavaly le kellett írniuk.

Egy csütörtökön ismertetett ciprusi felmérés szerint a lakosság 91 százaléka ellenzi a bankbetétek megadóztatását és 63 százalékuk támogatja a kilépést az euróövezetből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.