Nincs válság, az adósság mégis nő?

MSZP: csúcson a magyar államadósság

Az Orbán-kormány elveszítette az államadósság elleni harcot, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az adósság korábban nem látott szintre emelkedett - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az MSZP-s Burány Sándor.

2013.03.21 12:23MTI

Az ÁKK szerdán tette közzé, hogy februárban 442 milliárddal, az év első két hónapjában összesen 910 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bruttó adóssága, amely így 21 630 milliárd forintot tett ki múlt hónap végén. Burány Sándor hozzátette: ez több mint 200 milliárd forinttal meghaladja az eddigi rekordot, a 2011. novemberi értéket.

A GDP-arányos államadósság 80,5 százalék, ilyen magas legutóbb a válság alatt, 2009-ben volt. "Most viszont nincs válság, az adósság mégis nő" - mondta.

Burány Sándor azt is mondta, a kormányoldal az általa hozott alaptörvényt sem tudja betartani, hiszen abba beiktatta, hogy nem vehető fel olyan kölcsön, amelynek következtében az államadósságnak a teljes hazai össztermékhez viszonyított aránya az előző évihez képest növekedne.

Szerinte ezt csak jelentős, 2 százalék feletti gazdasági növekedés esetén lehetne elkerülni, erre azonban nincs esély, vagy újabb "radikális megszorítások" következhetnek a hiány leszorítása érdekében, amit lakosság már nem viselne el.

A szocialista politikus szerint a növekvő államadósság mellett sok más adat is mutatja a kormány gazdaságpolitikájának kudarcát: nő a cégfelszámolások száma, a költségvetést három éve szinte havonta módosítani kell, az üzemanyagok ára tartósan 400 forint felett van, a gazdaság recesszióba süllyedt, nincsenek beruházások, a magas infláció miatt tavaly csökkentek a reálkeresetek, és egyre több a szegény ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.