Válaszd a hazait!

MDF: a vásárlók a hazai élelmiszereket válasszák!

"Válaszd a hazait!" címmel fogyasztóvédelmi, szemléletformáló kampányt indít az MDF az egészséges, hazai élelmiszerek népszerűsítése érdekében.

2008.06.24 16:10ma.hu

A Magyar Demokrata Fórum szerint közös érdek, hogy a magyar lakosság és a kiváló minőségű hazai élelmiszerek ismét egymásra találjanak. A hazai termékek vásárlásával ugyanis mindenki jobban jár, hiszen azok gyorsabban jutnak el a termelőktől a fogyasztók asztaláig, így sokkal egészségesebbek. Hosszas szállításuk sem szennyezi nagymértékben a környezetet, s vásárlásukkal a hazai gazdákat, a magyar gazdaságot támogatjuk.

Elgondolkodtató, hogy évi 500 milliárd dollár haszon származik az élelmiszerbűnözésből a világon, mindeközben például az egészséges hazai bio-termékek 80 százaléka elhagyja az országot, s Nyugat-Európában értékesítik. Az MDF szerint gyökeres szemléletváltásra van szükség hazánkban is, hogy minél többen válasszák az egészséges, hazai – s lehetőség szerint tiszta, bio-termékeket.

A Magyar Demokrata Fórum „Válaszd a hazait!” címmel fogyasztóvédelmi, szemléletformáló kampányt indít az egészséges, magyar élelmiszerek népszerűsítése érdekében. Közös érdek ugyanis, hogy a magyar lakosság és a kiváló minőségű hazai élelmiszerek ismét egymásra találjanak, hiszen a magyar mezőgazdaság helyben termelt kiváló élelmiszereinek megvásárlása a legjobb garancia a minőségre és egészségre.

Az MDF kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet: a helyben termesztett élelmiszerek garantáltan egészségesebbek, hiszen a közelségük miatt nincs szükség a bizonytalan – akár egészségügyi kockázattal is járó – tartósítási eljárásokra. A termék kevesebbet utazik, így nem szennyezi a környezetet, továbbá vitamintartalma, tápértéke is magasabb. A hazai termékek vásárlásának további fontos előnye, hogy azzal magyar családok megélhetését, a magyar gazdaságot támogatjuk.

A mára hatalmas méreteket öltött élelmiszerbűnözés mellett különösen fontos a hazai termékek támogatása. Mint az egy konferencián kiderült: a múlt évben végzett több mint 1 millió hatósági élelmiszer ellenőrzés során az esetek 30 százalékában találtak minőségi kifogást. Az MDF szerint elgondolkodtató, hogy évi 500 milliárd dollár haszon származik az élelmiszerbűnözésből a világon, mindeközben például az egészséges, vegyszermentes magyar bio-termékek 80 százaléka elhagyja az országot.

Sajnálatos módon jelenleg az egészséges magyar termékek, a hazai biogazdálkodás biztos piaca Nyugat-Európa, ahol a fogyasztók szívesen áldoznak több pénzt a minőségre: a biztonságos körülmények között megtermelt zöldségekre és gyümölcsökre. Hazánkban egyelőre sajnos az összes gazdálkodási terület 2 százalékán folyik mindössze bio-termelés. A cél, hogy minél többen válasszák az egészséges, hazai, s lehetőség szerint tiszta, bio-termékeket. A növekvő igény révén a magyar gazdák is egyre többen választanák ezt a termelési módot, a fejlődő ágazat pedig egyre több embernek adna munkát.

Ma a bio-termékek aránya hazánkban a 4 százalékos uniós átlag felét éri el, míg a szomszédos Ausztriában ez 10-13 százalék. Hogy ez az arány növekedjen, ahhoz alapos tájékoztatásra, s gyökeres szemléletváltásra van szükség hazánkban is, ehhez kíván most induló kampányával a Magyar Demokrata Fórum hozzájárulni - olvasható a párt közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.