Devizában nyilvántartott forinthitel?

Az évszázad átverése: volt-e deviza a hitelek mögött?

Van-e deviza a hitelek mögött, vagy csupán a tartozások könyvelése zajlik svájci frankban, euróban és japán jenben?

Devizahitelesek tüntetése Budapesten 2013.03.09-én >>> képgaléria

2013.03.09 08:32ma.hu
Devizahitelesek tüntetése Budapesten - KATT!

Újra felizzottak a viták a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott, ám forintban törlesztett kölcsönök körül. A kérdés már hosszú hónapok óta ugyanaz: van-e deviza a hitelek mögött, vagy csupán a tartozások könyvelése zajlik svájci frankban, euróban és japán jenben? Nagy horderejű kérdésről van szó, mert ha bebizonyosodna, hogy valójában nincs deviza az úgynevezett devizahitelek mögött, az sokak szerint az évszázad átverésének számítana - írja a Magyar Nemzet.

A napokban az AXA ellen jogi úton fellépő Axermix pertársaság egy, a banktól korábban érkező levélre hivatkozva kijelentette: maga a pénzintézet is beismeri, hogy nem látott svájci frankot a hitele. A társaság ezt a megállapítást a dokumentum azon megállapítására alapozza, hogy a devizaalapú hitel annyit jelent, hogy a pénzintézet devizában tartja nyilván a kölcsön összegét, de a folyósítás és a törlesztés forintban megy végbe. Továbbá: a forintban folyósított összegnek megfelelő svájci franknak nem kellett a folyósítás napján a bank rendelkezésére állnia. Egy másik levélben a bank így fogalmaz: a devizaalapú hiteleknek csupán a nyilvántartása zajlik devizában.

Majd hozzáteszik, hogy a folyósítás és a törlesztés ennek megfelelően forintban történik. A pertársaság véleményével szemben az AXA azt állítja, a fenti mondatok nem jelentik azt, hogy elismernék, nem volt svájci frank a hitel mögött.

Bense László Erik, a pertársaság ügyvédje az AXA állítása kapcsán megjegyezte: a jelek szerint ezek a kölcsönök devizaelszámolású forinthitelek, vagyis a bank nem váltott át forintra sem svájci frankot, sem pedig eurót. Ez pedig többek között azért is problémát jelent, mert a váltással kapcsolatos tevékenységekért díjat számítottak fel az ügyfeleiknek, sőt, a nekik kedvezőbb árfolyam alapján számolták ki a folyósítandó összeget, a tartozást viszont egy másik, szintén nekik kedvező árfolyamon határozták meg. Az ügyvéd úgy gondolja, a szerződések ismeretében az ügyfelek joggal gondolhatták azt, hogy devizahitelt vettek fel, és nem devizában nyilvántartott forinthitelt.

- Sok más mellett ez is azt támasztja alá, hogy ezek a szerződések jó erkölcsbe ütköznek - tette hozzá Bense László Erik - írja a Magyar Nemzet.

Az AXERMIX csoport független, civilekből álló csoport, nem tartozik egyik devizahiteles érdekképviselethez sem. Eddig összesen 5 pertársaságot indított az AXA, és 2 pertársaságot az ERSTE bank ellen. Minden AXA elleni és minden Erste elleni kereset már benyújtásra került a Fővárosi Törvényszékhez. Az AXA-s pertársaságok összesen 100 szerződést támadnak meg, összes perértékük pedig átlépte az 1.000.000.000 forintot.

Magyarországon az első pertársaság pere a hazai bankok közül elsőként az AXA ellen indult. Az AXERMIX munkacsoport szervezésében elindított pertársaság elsőként került abba a helyzetbe, hogy kitűzött bírósági tárgyalást mondhat magáénak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.