VG-konferencia

Feldman Zsolt: stratégiai cél az állattenyésztés

Az agrárgazdaságban stratégiai cél az állattenyésztés és a kertészet fejlesztése, amelynek révén a kész- és félkész termékek arányát a termelésben 70 százalékra szükséges emelni a jelenlegi 54 százalékról.

2013.03.07 12:45MTI

A helyettes államtitkár a Világgazdaság napilap által az agrárgazdaság teljesítményéről szervezett konferencián kifejtette: miközben 2012-ben az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság termelése 9,2 százalékkal visszaesett, a kibocsátási érték 2,8 százalékkal nőtt. A magyarázat az, hogy a felvásárlási árak 13,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növénytermesztésben 17,1, az állattenyésztésben 10,2 százalékkal.
   
Az agrárium tavaly 8,1 milliárd euró értékű exportbevételt produkált, a külkereskedelmi egyenleg 3,6 milliárd euró aktívumot jelez. De nem kedvező az összetétel - jelezte Feldman Zsolt -, miután az export 46 százaléka alapanyag, 20 százaléka félkész termék, és csupán 34 százalék a késztermék. Eközben az importban fordított az arány, azaz a késztermékek részesedése 46 százalék, az alapanyagoké 25 százalék - tette hozzá.
   
Ezeken az arányokon kíván változtatni az agrárgazdasági stratégia, növelve a kész- és félkész termékek arányát, ami az állattenyésztés és a kertészet fejlesztését jelenti - magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar élelmiszer- kereskedelemben a hazai termékek arányát 80 százalékra kellene emelni. Jelenleg az arány 70 százalék.
   
Célként jelölte meg Feldman Zsolt az évi 10 milliárd eurós exportbevételt is.
   
A 2014-2020 közötti költségvetési periódusban az EU-ból érkező agrártámogatások összege 12,3 milliárd euróra nő a jelenlegi periódusban elért 10,4 milliárdról - közölte a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy a 2014-es év átmeneti lesz, a 2013. évi terület alapú támogatással számolhatnak a termelők.
   
Az agrártárca stratégiáját ismertetve Feldman Zsolt első helyen a vízgazdálkodást, illetve az öntözést említette. Az öntözhető terület nagysága jelenleg 100 ezer hektár, ezt minimum 300 ezerre kellene növelni. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a 2009-2010-es EU-s pályázatok során 9,4 milliárd euró támogatással 30 ezer hektár öntözésére nyílt lehetőség, de hozzátette, hogy a gazdaságok, illetve a gazdák támogatási igénye 28 milliárd euró volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.