Januárban

Szerbiában tovább nőtt az infláció

Szerbiában tovább emelkedett az infláció januárban az ország statisztikai hivatalának közlése szerint.

2013.02.24 10:51MTI

Az infláció 12,8 százalék volt éves szinten a múlt hónapban a decemberi 12,2 százalék után. Havi szinten 0,6 százalék volt az emelkedés. Egy éve januárban az infláció 5,6 százalék volt éves összevetésben. 

A szerb központi bank éppen a tartósan magas infláció miatt február elején újabb kamatemelésről döntött. A kamatszint 25 bázisponttal a jelenleg is érvényes 11,75 százalékra nőtt. Június óta nyolcadik alkalommal emelt kamatot a bank. 

A szerb jegybank elsősorban attól tartva növelt kamatot február elején, hogy a magas infláció akár tovább emelkedhet a következő hónapokban. A bank inflációs célja 4 százalék, plusz-mínusz 1,5 százalék. A szerb bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékkal csökkent tavaly a balkáni ország statisztikai hivatalának nem végleges számításai szerint. 

A szerb parlament által december elején jóváhagyott 2013. évi költségvetés 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a GDP-arányos államháztartási hiányt 3,3 százalékban állapították meg. Az ország tavalyi GDP-arányos államháztartási hiánya 6,2 százalék körül volt. A kormány azt vállalta, hogy a hiányt 2014-ben a GDP 1,9 százalékára, 2015-ben 1 százalékra szorítja le. 

A szerb államadósság tavaly a GDP mintegy 60 százalékára nőtt. A kormány azt tervezi, hogy az államadósság a hazai össztermék 65,2 százaléka lesz 2013-ban, majd a jövő évtől kezdve csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.