Különböző szolgáltatásokkal

Diák- és vállalkozásfejlesztési központ nyílt Józsefvárosban

Megnyílt a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ Józsefvárosban, ahol induló vagy már létező vállalkozásoknak, egyetemistáknak nyújtanak különböző szolgáltatásokat.

2013.02.15 15:00MTI

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere a pénteki nyitórendezvényen elmondta, hogy nem egyszerűen egy épület felújításáról és diákközpont kialakításáról van szó, hanem olyan inkubációs szolgáltatásokat nyújtanak a fiataloknak, amely segít talpra állítani vállalkozásaikat. 

Mint mondta, a Palotanegyed egyetemeit naponta 20 ezer diák látogatja, az önkormányzat szerette volna megteremteni a számukra fontos szolgáltatások helyét. A Horánszky utca 13. alatti épület - amelyről a központ a H13 nevet kapta - Budapesten egyedülálló; azok a fiatalok, akiknek csak ötletük van és nincs hozzá semmijük, bemehetnek, és gondjukat viselik - mondta a kerületvezető. 

A polgármester jelezte: a központban számos együttműködő partner - köztük a nemzetgazdasági és a közigazgatási tárca, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Széchenyi Programiroda - jelen van, s bízik abban, hogy a létesítmény hozzájárul a környék gazdasági húzóerejének növeléséhez. 

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a kormánypárt frakcióvezetője bejelentette: az országgyűlési képviselőcsoport dolgozik egy olyan programon, amelynek a célja kifejezetten az, hogy segítse és ösztökélje a fiatalok számára vállalkozások létrehozását, elindítását, akár további kedvezményes adózási feltételekkel. Ez egy általános program része lesz, a részleteket egy-két hónapon belül nyilvánosságra hozzák és parlamenti vita tárgyává teszik. 

A fideszes politikus meghatározónak nevezte, hogy a vállalkozásokban építeni lehessen a fiatalok kezdeményezőkészségére. Rogán Antal utalt arra: száz induló ötletből csak tízből lesz vállalkozás, s a gyakorlati tapasztalatok szerint öt nem jut túl az első fél-egy éven. A frakcióvezető szólt arról is, hogy Magyarországon a kis- és közepes vállalkozások (kkv) erejükön felül teremtenek és tartanak fenn munkahelyeket. 

Megjegyezte: ma már a csökkenő alapkamat mellett csökkenő vállalati hitelkamatokkal is számolhatnak, s közben vannak olyan támogatott kormányzati programok, amelyek célja, hogy az induló kkv számára garantálható hitelt teremtsenek. A H13-at 643 millió forintból alakították ki az Európa belvárosa program részeként, amelyben csaknem kétmilliárd forintot költöttek a környék megújítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.