Árbevétel-növekedéssel számol

Tartja idei előrejelzéseit az Egis

Az Egis Gyógyszergyár tartja a főbb piacokra vonatkozó idei előrejelzéseit: csökkenő hazai forgalom és növekvő export mellett 4-6 százalékos, forintban számolt árbevétel-növekedéssel számol.

2013.02.13 12:55MTI

Poroszlai Csaba, a cég gazdasági igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: egyedül a nyugati késztermékkivitelre vonatkozó várakozását emelte meg a cég az erős első negyedévi forgalom alapján. Ezen a területen euróban 10-15 százalékos emelkedéssel számolnak - a negyedévvel korábban közölt 5-10 százalékkal szemben - az októberben kezdődött idei üzleti évükben.
   
Az Egis erős első negyedévet zárt, amit a cégvezető a növekvő árbevétellel, a visszafogott költséggazdálkodással és a pozitív árfolyamhatásokkal magyarázott.
   
Az Egis konszolidált árbevétele 3 százalékkal 31,445 milliárd forintra nőtt az üzleti éve első negyedévében, adózott eredménye 24 százalékkal emelkedett, 6,587 milliárd forintot tett ki.
   
Poroszlai Csaba elmondta, hogy Magyarországon annak ellenére tartja az 5-10 százalékos forgalom-csökkenésre vonatkozó előrejelzését a cég, hogy az első negyedévben itt 20 százalékkal esett vissza az árbevétel. Ebben értékelése szerint szerepet játszott az erős bázis és egyedi hatások. Októbertől 5,2 százalékkal csökkentette az árait a társaság az újabb vaklicit eredményeként. A gazdasági igazgató úgy vélte, hogy a következő liciteknél ennél mérsékeltebb árcsökkenés várható.
   
Kiemelte, hogy a gyógyszeripari különadók terhére a társaság továbbra is le tudja írni a kutatás-fejlesztésre fordított összegek akár 90 százalékát, és az erre vonatkozó szabályok határozatlan időre szólnak. Az Egis továbbra is az árbevétele 9 százalékát tervezi k+f-re költeni.
   
Az Egis árbevételének több mint háromnegyedét teszi ki az export. A kivitel az első negyedévben a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben nőtt minden piacon, de a társaság ennek ellenére tartja a korábbi előrejelzéseit. Oroszországban és a FÁK-piacokon 8-12 százalékos, Kelet-Európában 3-6 százalékos forgalombővüléssel számol, de inkább a magasabb értékek teljesülésére számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.