HBLF-konferencia

Simor: amit a jegybank tehet a tartós növekedésért

A jegybank azzal képes segíteni a tartós növekedést, hogy stabil, alacsony inflációjú, kiszámítható gazdasági környezetet teremt, a gazdaságpolitika középpontjába a kiszámíthatóságot és a stabilitást kellene állítani - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten.

2013.02.12 19:27MTI

Simor András a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett konferencián úgy vélte, hogy a növekedési környezet számottevő javítására rövid távon kevés az esély. A növekedést támogató gazdaságpolitikának a jól azonosítható strukturális gyengeségek leküzdésére kell irányulnia - magyarázta, rámutatva: ennek fontos eleme az intézményi stabilitás, a kiszámítható szabályozási környezet, a hitelezés élénkítése, a munkapiac rugalmasságának növelése, a képzés, valamint az innovációs képesség erősítése.

A magyar gazdaságot az alacsony növekedés és a magas finanszírozási költségek miatt továbbra is fenntarthatósági kockázatok jellemzik - hangsúlyozta Simor András.

Elemzésében az elnök rámutatott arra, hogy a tartósan gyenge növekedés mögött strukturális okok állhatnak. A visegrádi országok összehasonlítása szerint valamennyi termelési tényezőben - munka, tőke, termelékenység - nőtt Magyarország lemaradása, de ez leginkább a tőkénél, azaz a beruházásoknál és a termelékenységnél jelentkezik.

Kritikusan alacsonynak minősítette a GDP-hez viszonyított 16-17 százalékos beruházási rátát, amely "historikus mélypont", s amely a következő 2-3 év növekedési lehetőségeit is behatárolja.

Az állami és a lakossági kiadások (beruházások) esetében látható a legerőteljesebb csökkenés, miközben az exportáló ágazatok beruházása a válság előtti szint közelében alakul - tette hozzá.

A bizonytalan növekedési kilátások és a hitelezés szűkülése akadályozza a termelékenység javulását. Elmaradnak a technológia-átvételt, termelékenységet javító, termelést átstrukturáló beruházások, emellett alacsony az innovációs képesség - elemezte a helyzetet Simor András.

A sikeres felzárkózási pálya a tőkeakkumuláció erősítéséből és a termelékenység növekedéséből következhet - vonta le a következtetést a jegybankelnök.

Véleménye szerint a monetáris politika alapvetően a ciklikus ingadozások ellensúlyozására képes, az árstabilitás elérésével és fenntartásával járulhat hozzá a stabil, kiszámítható üzleti környezet kialakulásához.

Az MNB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a monetáris politika alapvetően a ciklikus ingadozások ellensúlyozására képes, és nem konvencionális eszköztárával csak akut pénzpiaci zavarok esetén avatkozik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.