Dollárkötvény

Javul a magyar CDS-árazás Londonban

Javuló törlesztéskockázat-megítélési környezetben jelenik meg Magyarország ismét a nemzetközi tőkepiacon.

2013.02.12 15:31MTI

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek a magyar dollárkötvény-ajánlat keddi bejelentése után elmondták, hogy az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama a délutáni londoni kereskedésben 290-290,6 bázispont környékén mozgott.

Egy héttel ezelőtt, múlt kedden 303 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

A jelenlegi magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most hozzávetőleg 290 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 13 ezer euróval olcsóbban, mint egy hete.

Egy évvel ezelőtt, 2012 elején még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tavaly ilyenkor felszámított díjszabásoknál most mintegy 460 ezer euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján a jelenlegi magyar CDS-középárfolyam azt mutatja, hogy a piac körülbelül 18 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

A piac ezen a mércén biztonságosabb adósnak tartja Magyarországot több euróövezeti tagállamnál.

A CMA számításai szerint Portugália esetében a CDS-piaci szereplők jelenleg 29-30 százalékos halmozott törlesztésleállási esélyt áraznak ötévi távlatra. Ez a halmozott kockázat Spanyolország esetében 22, Olaszország esetében pedig 20-21 százalék körüli a CMA modellje alapján.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a dollárkötvény-kibocsátási ajánlat keddi bejelentését kommentálva megerősítette azt az előrejelzését, hogy "nagyon nagy" összegű, 2-3 milliárd dolláros kibocsátás várható, mivel a magyar kormány nyilván szeretné feltölteni a tartalékokat a jövőre esedékes választások előtt.

Ash szerint ugyanakkor az EU túlzottdeficit-eljárása miatt továbbra is korlátozott a költségvetési mozgástér a választások előtti esetleges lazításra. Ha azonban a kormány reményeinek megfelelően az EU az idén megszünteti ezt az eljárást Magyarországgal szemben, akkor az idei második félévtől már nagyobb lehetőség kínálkozhat a költségvetési politika lazítására - vélekedett a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Timothy Ash szerint mindazonáltal a lehetőségek között van az is, hogy Brüsszel "megpróbálja elhúzni a dolgokat" a procedúra megszüntetésével kapcsolatban, éppen abban a reményben, hogy ezzel valamennyire rögzíteni tudja a magyar költségvetési politikát a választások előtt.

A magyar kötvénykibocsátás hitelminősítői háttere vegyes. A három nagy hitelminősítő közül kettő stabil, egy negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén devizaadósságra; két hitelminősítő egy fokozattal, egyikük két fokozattal a befektetésre ajánlott alapsáv alsó szintje alatti adósbesorolással tartja nyilván Magyarországot.

A Moody's Investors Service az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátással listázza a magyar államadós-osztályzatot; a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P az általa novemberben végrehajtott magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch viszont december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Fitch a Moody's "Ba1" adósosztályzatának megfelelő "BB plusz" besorolással tartja nyilván a magyar államadósságot, a Standard & Poor's magyar minősítése ennél egy fokkal gyengébb, "BB" a novemberi osztályzatrontás óta.

A Moody's éppen a múlt hét végén erősítette meg a "Ba1"-es magyar adósbesorolást, érvényben hagyva a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.