Rég várt lépés

Venezuela drasztikusan leértékelte valutáját

Venezuela baloldali kormánya helyi idő szerint pénteken bejelentette, hogy jelentősen leértékeli az ország valutáját az amerikai dollárral szemben.

2013.02.09 10:48MTI

A régóta várt lépés nagyarányú áremelkedést okozhat a súlyosan importfüggő dél-amerikai országban. Tisztségviselők szerint a dollár fix átváltási árfolyama az eddigi 4,3 bolívarról 6,3 bolívarra változik. 

A venezuelai fizetőeszköz leértékelését az elemzők hónapok óta várták, bár a szakértők bizonytalanok voltak abban, hogy a caracasi kormány meghozza-e ezt a lépést a rákműtétéből Kubában lábadozó Hugo Chávez elnök távollétében. A legutóbb 2010-ben leértékelt bolívarból mostantól 46,5 százalékkal kell többet adni egy dollárért. 

Jorge Giordani tervezési és pénzügyminiszter közlése szerint az új árfolyam szerdától lesz érvényben, a korábban megkötött tranzakciókat azonban még az erősebb bolívarárfolyamon zárják le. Az olajexportját dollárban elszámoló venezuelai kormányt, amely az utóbbi időben egyre inkább csak hitelekből tudta fedezni fizetési kötelezettségeit, a leértékelés várhatóan hozzásegíti a költségvetés rendbetételéhez.
 
Elemzők azonban továbbra is túlértékeltnek tartják a bolívart, és gyorsuló inflációra, valamint egyes alapélelmiszerek hiányának folytatódására számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.