EU-csúcs

Cameronnak és Merkelnek sikerült a takarékos költségvetés

Az Európai Unió költségvetésének nettó befizetői, mint Németország és Nagy-Britannia, sikerrel vitték keresztül akaratukat.

2013.02.08 19:09MTI

Az EU történetében első alkalommal, a következő hétéves periódusban (2014-2020 között) kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint eddig. A következő hétéves periódusban 960 milliárd euró lesz az uniós keret - szemben a jelenlegi 993,6 milliárddal.
 
Angela Merkel német kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy a költségvetés ne haladja meg az EU bruttó nemzeti jövedelmének az egy százalékát. Ugyanakkor bebiztosította, hogy országa a felzárkóztatási alapok egyik legnagyobb haszonélvezője maradjon, hiszen Kelet-Németország (az egykori NDK) elmaradottabb régiói is jelentős összeget kapnak az uniós alapokból. 

A tagállamok tekintettel voltak a pénzügyi-gazdasági válságra, és a költségvetésben biztosítani akarták, hogy a hosszú távú befektetések, mint az energetikai- és közműhálózatok is biztosabb alapokon álljanak - jegyzi meg a dpa. A Reuters brit hírügynökség szerint a megállapodás kifejezi az északi országok, mint Nagy-Britannia és Hollandia takarékossági törekvését, miközben az agrártámogatásokban figyelembe vették a francia és lengyel kívánalmakat. 

A Reuters hangsúlyozta, hogy a megállapodást jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is, ezért több hónapos csatározás várható, amelynek kimenetele koránt sem biztos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.