Multiannual financial framework

EU-büdzsé - az EP rugalmas költségvetést szorgalmaz

A gazdasági válság nem ok arra, hogy a tagállamok egészen 2020-ig megszorító költségvetési keretbe kényszerítsék az Európai Uniót - fogalmaz az az állásfoglalás, amelyet az Európai Parlament (EP) fogadott el a többéves költségvetésről dönteni hivatott uniós csúcsot megelőző vitát követően szerdán.

2013.02.06 17:14MTI

A képviselők arra szólították fel az EU állam- és kormányfőit, hogy olyan többéves pénzügyi keretről (multiannual financial framework, MFF) állapodjanak meg a 2014 és 2020 közötti időszakra, amely a megígért programok megvalósításához elegendő pénzt, a váratlan helyzetek kezeléséhez pedig rugalmas szerkezetet biztosít. Az állam- és kormányfők által kialkudott MFF-hez az EP-nek is hozzá kell járulnia. Az EP képviselői a vitában azért bírálták a tagállamokat, mert szerintük a következmények figyelembe vétele nélkül vágták meg az Európai Bizottság eredeti javaslatában szereplő összegeket.

Az EP-képviselők szerint nem kellene megszorító keretet elfogadni arra az időszakra is, amikor már túl leszünk a válságon.

"Nem fogadunk el hétéves megszorító költségvetést, mert akkor azt is aláírnánk, hogy a válságnak sose lesz vége. Ennyire azért nem vagyunk borúlátók" - vélekedett az Európai Néppárt frakciójának vezetője, Joseph Daul.

Több EP-képviselő arra az álláspontra helyezkedett, hogy szüksége lenne bizonyos összegek fejezetek és évek közötti átcsoportosításának lehetőségére, valamint arra is, a hétéves periódus közepe táján felülvizsgálható legyen az MFF.

"Vezessük be a félidős felülvizsgálatot, amelynek során a periódus derekán ismét jóvá kellene hagynunk, hogy további négy évig az adott költségvetési keretben működjön az unió" - fogalmazott többek között Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető.

Több képviselő aggasztónak találta, hogy jelentős szakadék tátong az EU pénzügyi ígéretei és a számla kiegyenlítésére biztosított összegek között.

"Nem írok alá ilyen döntést, mert szembemegy a jogszabályokkal, amelyek a költségvetés egyensúlyát írják elő" - hangoztatta Martin Schulz, az EP német, szociáldemokrata elnöke.

A képviselők abbéli véleményüket is kinyilvánították, hogy szerintük a tagállamoknak be kellene fejezniük "a versenyfutást a különböző visszatérítésekért". Az EP ehelyett azt szeretné, hogy a nemzeti költségvetésre nehezedő tehernek tekintett tagállami hozzájárulások helyett az EU saját bevételi forrásokra támaszkodjon.

"Saját bevételi források kellenek, mert ideje véget vetni az egyik országot a másik országgal, egyik visszatérítést a másik visszatérítéssel versenyeztető, gyászos gyakorlatnak" - hangsúlyozta Hannes Swoboda, a szocialista frakció osztrák elnöke.

Az Európai Unió tanácsának soros elnökségének képviseletében Lucinda Creighton ír Európa-ügyi miniszter rámutatott: az állam- és kormányfők megállapodásával az MFF ügye még nem zárul le, ezt követően kezdődik ugyanis az egyeztetés az EP-vel, és kifejezte, hogy meggyőződése, hogy az EP követeléseit az uniós csúcs figyelembe veszi majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.