Nébih

Távol-keleti élelmiszerek és növényvédőszerek forgalmazását tiltották be

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) két, egymástól független akcióban - 5000 kilogramm távol-keleti élelmiszer, valamint 72 000 liter növényvédőszer forgalmazását tiltották be.

2013.01.31 14:13MTI

A közlemény szerint az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető, míg a növényvédő-szereknél a gyártási időt nem tűntették fel. A távol-keleti élelmiszerek lefoglalását eredményező akció a rajkai határállomáson indult, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei ellenőrizték egy kamion rakterét. 

Az ott fellelt élelmiszer tétel miatt vonták be az eljárásba a Nébih kiemelt ellenőrzéseket végző szervezeti egységét is. A járőrök kíséretében Budapestre érkező szállítmányt már várták a hivatal ellenőrei. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás során a hatóság szakemberei megállapították, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része (szárított gomba, tészták konzervek, fűszerek) pedig minőség-megőrzési idővel sem rendelkezett. 

A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység. A hivatal munkatársai elrendelték a teljes árukészlet hatósági zár alá helyezését, a jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket elkobozták. A kőbányai akcióval párhuzamosan a Nébih szakemberei ellenőrzést tartottak egy növényvédő-szert forgalmazó cég telephelyén is, ahol 72 000 liter növényvédőszer forgalmazását tiltották be, mivel a termék gyártási ideje nem volt egyértelműen igazolható. Az eljárás lefolytatásáig a készlet hatósági zár alá került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.